Сладко от зелени смокини

Продукти

  • 2 ч.л. лимонтузу
  • 800 мл вода
  • 2,5 кг. захар
  • 1 кг. зелени смокини

Начин на приготвяне

  1. Измиваме смокините. Отрязваме им дръжките и надупчваме всеки плод с дебела игла.
  2. Варим три пъти по 5-6 минути, като след всяко варене оставяме да изстинат и хубаво ги изцеждаме от сока.
  3. От захарта и водата правим силно концентриран сироп.
  4. Към готовия сироп прибавяме изтисканите смокини и варим още около 15-20 минути.
  5. Оставяме да престоят една нощ и доваряваме до желаната гъстота.
  6. Добавяме лимонтузуто и разбъркваме.
  7. Разпределяме сладкото в буркани, докато е още горещо. Затваряме и обръщаме, за да "дръпнат" капачките.