Супа от леща

Продукти

  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. чубрица
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 50 гр. целина
  • 1 морков
  • 1 кромид лук
  • 1 връзка магданоз
  • 1 с.л. олио
  • 1 ч.ч. леща

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и измиваме лещата. (Може да я залеем с вода от предната вечер).
  2. Поставяме я в тенджера и я заливаме с вода (на 1 ч.ч. леща – 4 ч.ч. вода).
  3. Когато заври водата я сменяме и доливаме отново 4 ч.ч. студена вода.
  4. Прибавяме лукът, морковите и целината, нарязани на ситно. Разбъркваме.
  5. Добавяме олиото, нарязания на ситно чесън и дафиновият лист.
  6. Приготвяме супата на умерен огън, като 10 минути преди окончателното увиране на лещата добавяме доматеното пюре.
  7. Готовата супа поднасяме гореща, подправена със стръкче или ситно нарязан магаданоз.