Супа от миди

Продукти

  • 1 ч.л. сол
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 стрък целина
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 400 г миди с черупките
  • 3 с.л. магданоз накълцан
  • 100 г домати смлени или консерва обелени домати

Време: 45 мин.
Ниво: средно

Large supa ot midi

Начин на приготвяне

  1. Почистваме мидите много внимателно под струя студена вода с телена четка или домакинска тел, и изваждаме водораслото, за което се захващат за скалата. 
  2. Поставяме ги в тенджера на силен огън, на чието дъното сипваме около 300 мл. вода. След 1 минута от завирането на водата, изваждаме тези миди, които са се отворили и ги поставяме в чиния, а след още 1-2 минути повтаряме операцията. Тези, които не са се отворили, ги изхвърляме, тъй като най-вероятно са развалени. Бульонът от задушаването на мидите прецеждме в отделен съд.
  3. В друга тенджера, в загретия зехтин, задушаваме за кратко нарязания на ситно лук и счукания чесън. Преди да са си променили цвета, към тях добавяме нарязаните на дребно целина и морков, както и смлените домати. Посоляваме и оставяме да къкри под капак на слаб огън за около 15 минути, а след изтичането им пасираме сместа. Към нея добавяме мидите и мидения бульон и варим още 1-2 минути.
  4. В дълбока чиния поставяме 2-3 миди, които заливаме с бульона и поръсваме с накълцания магданоз.

Съвет: 

Голямо разнообразие от прясна риба и рибни продукти, може да намерите в магазините: "Carrefour", "Метро", "Пикадили" и "Темпо". (Магазините зареждат рибни продукти всеки вторник и петък).