Супа от тиква и кестени

Продукти

  • 50 г кашкавал
    настърган, за гарнитура
  • индийско орехче
    на вкус, настъргано
  • черен пипер
    на вкус
  • сол
    на вкус
  • 20 мл. олио
    от гроздови семки
  • 700 мл. прясно мляко
  • 200 мл. сметана
    течна
  • 650 г тиква
  • 100 г кестени
    обелени
  • 1 стръкче магданоз

Начин на приготвяне

  1. Потапяме кестените в студеното мляко, слагаме ги на слаб до умерен огън докато млякото се вдигне.
  2. През това време обелваме, измиваме и нарязваме тиквата на едри парчета. Прибавяме тиквата към завиращото мляко с кестените. Оставяме на много слаб огън, докато тиквата се свари (проверяваме с върха на ножа). Отстраняваме от огъня и прибавяме сметаната, солта, черния пипер, индийското орехче и олиото. Смиламе с миксер или в блендрер.
  3. Супата сервираме с настърган кашкавал (количество по желание) и стръкче магданоз за цвят и свежест.