Супа от цвекло с фета

Продукти

  • 3 глави цвекло
  • 500 г домати
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 500 мл телешки бульон
  • сол
  • прясно смлян черен пипер
  • 125 г фета сирене или 100 г заквасена сметана

Време: 60
Ниво: лесно

Large supa tsveklo s feta

Начин на приготвяне

1. Разрязваме доматите наполовина и ги поръсваме със сол и зехтин и чесън. Печем ги на 190 градуса докато омекнат.

2. Отстраняваме кожата и семките и претриваме през цедка.

3. Загряваме останалия зехтин в тиган и задушаваме лука за няколко минути, докато омекне. Добавяме цвеклото оставяме да се задуши. Поръсваме със сол и прясно смлян черен пипер. Оставяме да къкри леко в продължение на 7-10 минути, докато цвеклото омекне.

4. Разбъркваме цвеклото в доматеното пюре и пасираме.

5. Оставяме супата да се охлади и гарнираме с малко фета във всяка чиния. По желание може да сложим и по една лъжица разбита заквасена сметана. Сервираме с хрупкав хляб.