Таратор с коприва

Продукти

  • 250 г коприва
  • 1 връзка копър
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 1 авокадо
  • 0,5 лимон
    , прясно изцеден на сок
  • 0,5 глава броколи
  • 1 краставица
  • 80 мл. зехтин
  • 4 с.л. сусамов тахан
  • 3 скилидки чесън
  • сол
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и измиваме добре копривата. 
  2. В купа пасираме копривата, заедно с копъра, магданоза, зеления лук, лимоновия сок, сусамовия тахан и чесъна. 
  3. Почистваме и нарязваме броколите, и в отделна купа ги пасираме заедно с 1 литър вода, до получаването на кремообразна смес.
  4. Почистваме и рендостваме краставицата. 
  5. След това в дълбока купа смесваме всичко и овкусяваме със зехтина. 
  6. Добавяме сол на вкус и разбъркваме добре. 
  7. Преди сервиаране, по желание може да гарнираме с малко кисело мялко и ситно нарязан копър.