Тайландско къри със скариди, картофи и зеленчуци 

Продукти

  • 2 с.л. сос (тайландски рибен)
  • 100 гр. спанак
  • 600 гр. кралски скариди
  • 400 гр. кокосово мляко
  • 250 гр. грах (замразен)
  • 1 връзка зелен лук
  • 450 гр. картофи
  • 300 мл. бульон пилешки
  • 2 чушки червени
  • 4 с.л. къри паста (тайландска зелена)
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 връзка магданоз
  • 2 листа лайм

Време: 35 мин.
Ниво: средно

Large taylandsko kari sas skaridi kartofi i zelenchutsi

Начин на приготвяне

  1. Загрейте зехтина в голям тиган или уок. Запържете къри пастата и лимонената трева за 1 минута, докато отпуснат аромата си. Добавете чушките и картофите и разбъркайте, за да се овалят в къри пастата. След 1 - 2 минути сипете кокосовото мляко и бульона, и сложете листата от лайм. След като сместа заври, оставете да къкри 15 минути, докато картофите омекнат.
  2. Прибавете всички останали съставки, но ако смятате да замразявате ястието, не слагайте спанака и кориандъра. Оставете на огъня около 4 минути, докато скаридите порозовеят. Сервирайте по желание с лимонови резенчета (или охладете и замразете в подходящ съд). 
  3. За порция: 324 ккал; 20 гр. протеини; 18 гр. въглехидрати; 20 гр. мазнини; 15 гр. наситени мазнини; 3 гр. влакнини; 7 гр. захари; 1,97 гр. сол.

Съвет: 

Листата от кафир лайм се използват широко в тайландската кухня. Те придават на ястието свеж лимонов вкус и аромат. Ще ги откриете в големите супермаркети или азиатските магазини. Вместо тях може да използвате ситно настъргана кора от лайм, която да прибавите към края на готвенето.