Торта брюле с ягоди

Продукти

  • За блата:
  • 100 г масло
  • 250 г обикновени бисквити
  • 50 г филирани бадем
  • За гарниране:
  • 20 г желатин , сладкарски
  • 300 г ягоди
  • 500 мл вода
  • За крем брюле:
  • 150 г захар
  • 1 пръчка ванилия
  • 8 жълтъка
  • 700 мл течна сметана

Време: 100 мин.
Ниво: средно

Large torta bryule s yagodi

Начин на приготвяне

  1. Натрошаваме бисквитите и след това хубаво ги разбъркваме с маслото и филираните бадеми.
  2. Във форма за торти полагаме блата и хубаво го притискаме към дъното на формата.
  3. За крема: изсипваме сметаната в дълбок съд, прибавяме пръчката ванилия и загряваме на котлона.
  4. Разбиваме жълтъците със захарта, докато тя се разтопи.
  5. Снемаме ванилията и сметаната и на тънка струя прибавяме сместа към разбитите жълтъци. Връщаме на котлона и бъркаме непрекъснато на бавен огън, до нейното сгъстяване.
  6. Изсипваме вече сгъстената смес върху блата от бисквити. 
  7. Печем на водна баня в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 25-30 минути.
  8. След изпичането оставяме тортата да се изстуди много добре и гарнираме с нарязаните ягоди.
  9. Разтваряме желатина в 500 мл вода на ниска температура, на водна баня и с него намазваме/поливаме внимателно ягодите. (По този начин ги запечатваме и остават по-дълго време свежи и пресни).
  10. Порцираме и сервираме.