Close search

Великденска погача

5.0
от общо 126 глас
Време: 130 мин.
Ниво: трудно
Порции: 6

Великденска погача photo-credit Великденска погача

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Маята се „събужда“ предварително, като се слага в керамична купа, добавят се топла вода, захарта, 50 г брашно. Разбърква се хубаво с ръка, слагаме на топло място и чакаме сместа да бухне.
  2. Пресяваме брашното, правим кладенче в средата, добавяме яйцата, като запазваме единия жълтък за намазване на погачата, киселото мляко, сол по периферията на кладенчето.
  3. Добавяме вече бухналата мая и още 400 мл топла вода. По време на замесването добавяме още вода, ако е необходимо. Оформяме тесто, като добавяме и брашно при замесването.
  4. Много е важно тестото да се замесва бавно, много търпеливо, брашното да се добавя постепенно, за да не стане тестото на бучки. Меси се поне половин час.
  5. Използваме топлината от печенето на агнешкото, за да втасва тестото. Оставяме го да втаса поне половин час на топло. Подготвяме дълбока тава, поне 4-5 пръста висока, и затопляме една бучка масло. След като втаса тестото, от него се оформя топка с намазняване от маслото, която се поставя в средата на тавата.
  6. Следва оформяне на розички покрай основната топка и така докато се запълни тавата. Всяка роза се намазнява с масло, докато се прави.
  7. Накрая погачата се намазва с жълтък и се поръсва със сусам. Оставя се да втаса още малко, докато се надигне съвсем в тавата. 
  8. Печем първо на 100 градуса само отдолу в продължение на 10 минути. След това увеличаваме температурата до 180 градуса и печем още 40 мин и отгоре, и отдолу. Трябва хлябът да се наблюдава през цялото време, защото може да има нужда от повече или от по-малко печене. 
  9. Когато погачата е готова, изключваме печката, но не вадим хляба веднага, оставяме го вътре още 10-15 минути, защото иначе ще спадне.

* Рецепта и снимка: Тихомир Първанов, за Kulinaria.bg

Още от : печива

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK