Close search

Ябълков щрудел

4.0
от общо 138 гласа
Време: 50 мин.
Ниво: лесно
Порции: 8

Ябълков щрудел photo-credit Сочен ябълков щрудел

Продукти

Начин на приготвяне

  1. От изброените продукти за тестото замесваме средно твърдо тесто. Разделяме го на две топки, окръгляме ги и ги поставяме върху намазана с олио табличка, леко ги приплескваме, намазваме ги целите с олио и ги покриваме с пластик. Оставяме топките за да отпочине тестото.
  2. Забъркваме плънката, като няма точни пропорции - трябва да е сладка и с преобладаващо количество ябълки.
  3. Върху работната маса постиламе голямо плътно парче плат (покривка или чаршаф). Ръсим го с брашно. Слагаме отпочиналото тесто и го приплескваме с дебела точилка на ръка, след което го разтегляме върху юмруци до тънка кора за баница с големината на парчето плат. Откъсваме дебелите краища, а ако има някъде по-дебело във вътрешната част на кората, го доизтъняваме, като бъркаме под кората и ръката е с дланта надолу. 
  4. Ръсим кората с четка, потопена в разтопено масло, ръсим с галета, плънката слагаме на фитил в единия край на кората (примерни размери на плънката – широчина 5-7 см. и дебелина 3 см.). Дължината на един фитил е с размера на тавата (даже е желателно да е малко по-къс), върху която ще го печем. Тестото навиваме около фитила с помощта на парчето плат, фитилите подреждаме върху намазана с олио тава. Дооформяме ги, мажем ги с разтопеното масло и ги печем на 250-300 градуса в предварително загрята фурна, до златиста коричка.
  5. Вадим от фурната и намазваме с разтопено масло. 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK