Ябълков щрудел

Продукти

  • за плънката:
  • 2 кг. ябълки
    изчистени (2-3кг.)
  • 300 г захар
  • 200 г галета
  • 300 г орехи
  • 100 г стафиди
  • 20 г канела
  • 200 г пудинг крем
    (може да се купи готов или да се свари от 1 литър мляко, което завира със 150 г захар и му се слага 100 г нишесте – ври докато клокне)
  • за тестото:
  • 1 кг. брашно
  • 20 гр. сол
  • 100 мл. олио
  • 1 яйце
  • 400 мл. вода
    хладка към топла (400-600 мл.)

Начин на приготвяне

  1. От изброените продукти за тестото замесваме средно твърдо тесто. Разделяме го на две топки, окръгляме ги и ги поставяме върху намазана с олио табличка, леко ги приплескваме, намазваме ги целите с олио и ги покриваме с пластик. Оставяме топките за да отпочине тестото.
  2. Забъркваме плънката, като няма точни пропорции - трябва да е сладка и с преобладаващо количество ябълки.
  3. Върху работната маса постиламе голямо плътно парче плат (покривка или чаршаф). Ръсим го с брашно. Слагаме отпочиналото тесто и го приплескваме с дебела точилка на ръка, след което го разтегляме върху юмруци до тънка кора за баница с големината на парчето плат. Откъсваме дебелите краища, а ако има някъде по-дебело във вътрешната част на кората, го доизтъняваме, като бъркаме под кората и ръката е с дланта надолу. 
  4. Ръсим кората с четка, потопена в разтопено масло, ръсим с галета, плънката слагаме на фитил в единия край на кората (примерни размери на плънката – широчина 5-7 см. и дебелина 3 см.). Дължината на един фитил е с размера на тавата (даже е желателно да е малко по-къс), върху която ще го печем. Тестото навиваме около фитила с помощта на парчето плат, фитилите подреждаме върху намазана с олио тава. Дооформяме ги, мажем ги с разтопеното масло и ги печем на 250-300 градуса в предварително загрята фурна, до златиста коричка.
  5. Вадим от фурната и намазваме с разтопено масло.