Ябълкова пита

Продукти

  • канела
  • щипка сол
  • 0,5 ч.ч. захар
  • 1 лимон
    сок
  • 9 ябълки
    средни
  • 85 г масло
  • 200 г брашно

Начин на приготвяне

  1. Приготвяме бисквитено тесто от брашното, маслото и малко вода (около 3 с.л.). Брашното поставяме в купа, над него нарязваме маслото на малки парченца, след което двата продукта стриваме заедно до песъчлива консистенция, прибавяме солта. Добавяме водата и замесваме грубо, набързо, за да не бухва после тестото. Полученото маслено тесто правим на топка, която оставяме да престои около 1 час в хладилника.
  2. През това време приготвяме ябълково пюре от 6 ябълки, които сме нарязали на парченца, сварили сме във вода и сме смлели с миксер. Към тях добавяме канела и малко лимонов сок. Оставяме пюрето да изстине.
  3. Изваждаме тестото от хладилника и го разточваме на много тънък кръг (дебелина 3 до 5 мм). Този кръг навиваме на точилката и пренасяме върху плитка тавичка с диаметър 20-25 см. Тавичката постиламе по дъното и стените с тестото, а това, което излиза извън нея го отстраняваме. Набождаме с вилица, за да не се издува.
  4. Печем тестото на 180 градуса, до много бледо, след което го изваждаме от фурната и постиламе с пюрето от ябълки. 
  5. Приготвяме украса от обелените и нарязани на равномерни резенчета ябълки, които поставяме в концентрични кръгове върху пюрето. Поръсваме със захарта и печем отново, до оцветяване на ябълките и тестото, до златисто кафяво.
  6. Питата поднасяме хладко или добре изстудена.