Заек с ошав

Продукти

  • 150 г сметана
  • 125 мл червено вино
  • 125 мл вода
  • 2 дафинови листа
  • 2 с.л. масло
  • 2 глави чесън
  • 250 г домати
    нарязани на филийки
  • 300 г кашкавал
    нарязан на филийки
  • 200 г гъби
  • 1 ч.л. тамян
    стрит
  • черен пипер
  • 1 кг заешко месо
  • 250 мл червено вино
  • 250 г ошав

Начин на приготвяне

  1. Накисваме ошава за поне 24 часа във виното. Измиваме добре месото, разделяме го на порции и подсушаваме. Осоляваме го и овкусяваме с черния пипер и тамяна. Разделяме и обелваме чесъна, режем го на половинки по дължина.
  2. Разтопяваме маслото и запържваме месото за няколко минути и от двете страни. Добавяме чесъна, гъбите, дафиновия лист и водата. Изсипваме всичко в тавичка и слагаме да печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 30 минути.
  3. Изваждаме тавичката, добавяме ошава и още малко вода, и печем още 45 минути, като последните 15 минути изваждаме и добавяме нарязаните на филийки кашкавал и домати.
  4. В отделен съд разбъркваме виното и сметаната, затопляме ги леко и добавяме сол и черен пипер. Сервираме месото в предварително загрята чиния и го поливаме със соса.