Захарно тесто - Фондан

Продукти

  • 500 мл. вода
  • 1 кг. захар

Начин на приготвяне

  1. В подходяща тенджера варим захарта с водата, докато се получи извънредно гъст сироп - капката да застава в студена вода.
  2. Готовия сироп изсипваме в намазана с мазнина широка тавичка и бъркаме (разтриваме) бързо с дървена лопатка или с "месим" ръце. Сиропът започва да побелява и става в гладко леко твърдичко тесто - фондан.

Съвет:

По желание, може да оцветим тестото с безвредна боя за сладки, какао и/или да ароматизираме с някакъв ликьор или ром.

Ако фонданът се развали и не може да побелее, му добавяме малко гореща вода, отново варим и отново бъркаме, докато пак се превърне в гладко тесто.