Зелеви сарми със картофена салата и тъмен сос

Продукти

  • За зелевите сърми:
  • сол
  • черен пипер
  • 70 мл олио
  • 1 праз лук
  • 1 морков
  • зехтин
  • 1 ч.ч. ориз
  • джоджен
  • 500 гр кълцано свинско месо
  • 400 г кисела зелка листа
  • За картофената салата:
  • 400 гр картофи
  • сол
  • олио
  • пресен лук
  • За тъмния сос:
  • 6 с.л. брашно
  • 50 гр краве масло
  • 400 мл телешки бульон

Начин на приготвяне

1. Нарязваме на ситно праз лука и моркова. Запържваме ги на тиган в малко зехтин. Добавяме месото и запържваме за около 5-6 мин.

2. Добавяме ориза и пържим докато стане стъклен, доливаме малко гореща вода. Задушаваме ги за 5-10 минути в тигана.

3. Сваляме от котлона и добавяме подправките. Разбъркваме хубаво.

4. Във всяко зелево листо слагаме по 1 лъжица от сместа и загръщаме сърмичките. По желание можем да напълним и няколко сухи червени чушки, които предварително сме накиснали в гореща вода, за да набъбнат.
Нареждаме ги в тавичка, в която сме разстлали предварително няколко зелеви листа. Заливаме с 2 чаени чаши вода и покриваме с алуминиево фолио.

5. Оставяме ги да врат на умерена фурна до готовност. Махаме фолиото в последните 10 мин. от печенето, за да се зачервят.

6. Приготвяме тъмен сос като запичаме на тигана брашното докато придобие златист цвят. Доливаме горещ телешки бульон докато се получи гъст сос, като бъркаме постоянно. Оставяме го да поври 5-6 минути и добавяме маслото.

7. Сваряваме картофите и ги обелваме, нарязваме ги на парчета и овкусяваме със сол, олио и нарязан пресен лук.

6. Сервираме топли. Заливаме със соса и добавяме салатата от картофи за гарнитура.