Close search

Домашен козунак със стафиди за Великден

Добавено от Velizara124
Видяна: 3074 Домашен козунак със стафиди за Великден

Продукти

    4 яйца
    100 мл. олио
    1 с.л. сол (равна, не с връх)
    17 с.л. захар
    1 кубче мая за хляб
    Малко над 1 кг. бяло брашно
    1 кофичка кисело мляко
    1 пакетче масло (125гр.)
    Кората на 1 лимон
    1-2 с.л. сок от лимон
    ½ ч.ч. стафиди

Начин на приготвяне

   1. Нека първо направим квасът. Налейте в малка тенджера около 100 мл. хладка вода. Сложете кубчето мая във водата и разбъркайте. Добавете също щипка сол и щипка захар. Разбъркайте докато маята се разводни. Накрая прибавете малко брашно, колкото да стане сместа малко по-гъста от боза. Разбъркайте, сложете капака на тенджерата и оставете настрана да се надигне. За да се надигне по-бързо, помещението, в което сте оставили тенджерата, трябва да е топличко.
    2. Докато сместа с маята се надига, нека смесим останалите продукти. Вземете по-дълбока купа, в която ще е по-лесно да се омесва тестото. Чукнете в купата яйцата. Прибавете 1 с.л. сол (равна, не с връх), 17 с.л. захар и киселото мляко. Разбъркайте добре, докато захарта се стопи. Настържете в тази течност, кората на един лимон и 1-2 с.л. сок от лимон. След това, добавете олиото и отново разбъркайте.
    3. Сега вече, прибавете кваса, който трябва да е удвоил 2 пъти своя обем в тенджерата. Разбъркайте. Идва ред на брашното. Добре е то да бъде пресято предварително. Тестото ще поеме малко над 1 кг. брашно.
    4. Започнете постепенно да добавяте по малко брашно. Запретнете ръкавите и започнете да омесвате тестото с ръце. Трябва да се получи тесто, като за хляб. Оставете тестото в купата и го покрийте с кърпа.
    5. Сега вече, трябва да се остави да втасва, отново на топло място, може и близо до печката.
    6. Когато тестото се надигне и удвои своя обем, отново леко го размесете. Готовото тесто разделете на 6 топки. Всяка една топка, намажете с малко масло и оставете да починат за 5-10 минути.
    7. След това, всяка една топка, трябва да разтеглите и да се получи ивица, подобна на франзела. Разточете тестената ивица на правоъгълник, колкото да може да намажете с масло (разтопено на стайна температура) и да поръсите със стафиди. Навийте кората на руло, усукайте по малко, първо единия край в едната посока, след това другия край, в другата посока и оставете настрана.
    8. По същият начин, направете и останалите рула от тестото.
    9. Вземете 3-те рула и ги сплетете, като плитка.
    10. По същия начин, сплетете и останалите 3 рула. Ще се получат 2 козунака.
    11. Сложете всеки един в отделна тава, която предварително сте намазали с малко олио или масло. Оставете козунаците, отново да втасват. Щом обемът се увеличи и когато вдигнете тавата, тя е станала по-лека, значи козунаците са готови да се пекат.
    12. Сложете тавата във фурната и печете на 180 градуса, до изпичане, като 10-на минути преди пълното изпичане на козунака, извадете тавата от фурната, намажете вече почти изпечения козунак с разбит жълтък, поръсете със захар и сложете тавата, отново във фурната.
    13. След около 10 минути, вадете тавата от фурната, изчакайте няколко минути козунака да поизстине и се насладете на крайния резултат.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK