Close search

ЕГИПЕТСКА ТОРТА

Добавено от ElzaStoianova
Видяна: 6957 ЕГИПЕТСКА ТОРТА

Продукти

Продукти за блатовете:
10 белтъка
10 с.л. захар
200 гр смлени орехи
2 с.л. брашно
Продукти за жълтия крем:
500 мл прясно мляко
10 жълтъка
10 с.л. захар
10 с.л. брашно
ванилия
250 гр краве масло  със стайна температура 

Продукти за сметановия крем:
500 мл. течна сметана
6 с.л. захар
Продукти за кроканта:
150-200 гр захар                                                                               
100-150 гр скълцани орехи 

За шоколадовия ганаш:
200 гр. натурален шоколад,
200 гр. течна сметана

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците на пяна, добавете захарта и продължете да биете докато
получите пухкав "сняг". Прибавете постепенно пресятото брашно и смлените
ядки, като разбърквате внимателно, за да не спадне сместа. 
Изпечете три блата в подмазана и набрашнена  тава
с диаметър 24 -26см.. Печете в загрята на 170 С фурна около 20- 25 мин.
   За първия крем, разбийте жълтъците със захарта, прибавете брашното и
част от млякото (около 150-200 мл), докато получите смес с гъстота на
палачинково тесто. Останалото мляко сипете в тенджерка и го загрейте на
котлона до закипяване  Прибавете врялото мляко към жълтъчната смес при
непрекъснато бъркане. Изсипете сместа обратно в тенджерката и варете
докато се сгъсти. Прибавете ванилията, покрийте сварения крем с
пластично фолио, за да да не хваща коричка отгоре и го оставете да се
охлади напълно. Готовият крем трябва да е много гъст.
Когато крема е съвсем студен, в отделен съд разбийте кравето масло
докато стане "побелее" . Прибавете към него студения
жълтъчен крем  лъжица по лъжица и продължете да разбивате, докато получите еднородна
и пухкава маса. оставете го в хладилника, докато приготвите кроканта и
другия крем.
   За кроканта, постелете дъното на правоъгълна тавичка с хартия за
печене и разпределете върху нея предвидените за кроканта скълцани ядки.
Изсипете захарта в съд с дебело дъно и загрявайте докато захарта се
карамелизира. Излейте карамела на тънък слой върху приготвената,
поръсена с ядки хартия за печене и изчакайте да се охлади напълно.
Извадете карамела заедно с хартията от тавичката и го натрошете, като
минавате напред-назад с точилката върху него. Не го наситняйте прекалено
много, защото няма да се усеща после в крема. Заделете малко от
него, за да поръсите отгоре готовата торта.
   За втория крем, разбийте течната сметана с предвидената за това захар
до сгъстяване. Прибавете към нея приготвения натрошен и охладен крокант
и разбъркайте внимателно.
Поставете единия блат върху подложка или поднос и намажете с 1/3 от жълтия
крем,а отгоре разстелете 1/3 от сметановия крем. Повторете това и със
следващите два блата, като с последната 1/3 от жълтия крем намажете
тортата и отстрани.Може да  завършите със сметановия крем най-отгоре аз предпочетох да има и шоколад,  За целта загрях  сметана до завиране и сложих в нея начупения шоколад. Бъркайте до пълното разтапяне на шокoлада. Трябва да получите гладък крем.Оставете да изстине малко и залейте тортата. Оставете я да пренощува в хладилника.
Украсата е по желание !
Ако искате да направите карамелени фигурки ето как става:
.
Поставете 3/4 ч.ч. захар с 1/2 ч.ч. вода и 1 к.л. лимонов сок  в съд с дебело дъно и варете докато получите светъл карамел.
. На хартия за печене с лъжичка разливайте на струйка карамела в
желаните от вас форми. Като се стегне, отлепвайте го от хартията и го
лепете върху тортата.
Забележка: 
Карамелената
декорация направете в деня на сервиране! Не я оставяйте да пренощува с
нея, защото ще започне да се топи и ще си развали "фасона".

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK