Close search

Козуначен венец по рецепта на "Вкусно с Йоли"

Добавено от tania.kangelidu
Видяна: 5492 Козуначен венец по рецепта на "Вкусно с Йоли"

Продукти

Продукти за тестото

3 яйца
200г захар
150мл леко топло прясно мляко
30г прясна мая
сок и настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия
около 600 - 700г брашно
50г свинска мас
120г масло
2 с.л.масло за намазване

разбито яйце за намазване
захар за поръсване
Продукти за пълнежа

300г счукани орехи
100г стафиди
2с.л.коняк или ром
1/2ч.ч.захар
настъргана кора от 1/2 лимон
по желание - канела 

Начин на приготвяне

* Пригответе квас  от маята, малко прясно мляко, лъжичка захар и брашно, колкото за гъста каша. Разбъркайте добре и оставете да втаса на топло място.

* Разбийте яйцата със захарта, млякото и подправките. Прибавете кваса и разбъркайте. С брашното омесете меко тесто. Прибавяйте го постепенно до тогава, докато усетите, че тестото спира да лепне. 

* Стопете двата вида мазнина и започнете да я прибавяте постепенно, като същевременно месите тестото. Това е много важно, ако искате козуначеното тесто да стане на конци. Месете тестото докато стане гладко, меко и поеме цялата мазнина. Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.

* В купа смесете всички съставки за плънката.

* Разточете тестото на правоъгълна кора върху набрашнен плот. Намажете с масло и разпределете плънката.

Завийте на руло и го пренесете в тава, покрита с хартия за печене. Завийте рулото на кравай и го прережете частично с ножица на разстояние 5-7 см. 
Оставете козунака да втаса още веднъж за 20 мин, намажете с яйце и поръсете със захар. Изпечете в предварително загрята на 180* фурна. Наблюдавайте печивото по време на печене. След половин час може да го покриете с алуминиево фолио, ако е започнало много бързо  да се зачервява.  

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK