Close search

Козунак за Великден

Добавено от Velizara124
Видяна: 2780 Козунак за Великден

Продукти

    5-6 яйца
    1 кубче мая
    100-120 гр. масло
    120 гр. олио
    1 кг. Брашно
    250 мл. прясно мляко
    500 гр. захар
    1 ванилия
    Кората на 1 лимон

Начин на приготвяне

1. Затоплете леко млякото и добавете в него кубчето мая, разбъркайте добре докато маята се разтвори добре в млякото. След това към сместа добавете маслото и продължавате да разбърквате докато се разтопи и то. Когато сместа е готова оставете я и подгответе яйцата и захарта, разбъркайте добре докато се разтопи захарта. Когато захарта се разтвори добре добавете в съда с маята и млякото. 
2. Разбъркайте добре цялата смес и добавете пакетчето ванилия. След като разбъркате добре започнете да добавяте брашното като не спирате да бъркате през цялото време. След като добавите цялото количество брашно, омесете добре тестото и когато е готово го оставете да втасва. За да стане по-бързо можете да го поставите във предварително затоплена фурна на малка температура около 30-40 градуса.
3. След като тестото удвои обема си, вече можете да го оформите и да го подготвите за същинското готвене. Можете да оформите тестото на плитки или във форма желана от Вас. След като вече сте подготвили тестото и вече е оформено и готово за печене във фурната го оставете отново да втасва. За по-добър ефект можете да го покриете с кърпа. Можете да добавите към сместа локум или стафиди за по-добър вкус. След като е придобило вече достатъчно обем можете да разбиете 1-2 жълтъка и с четка да намажете отгоре тестото. След това поставяте в предварително загрята фурна, печете 30-45 минути и козунака е готов. 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK