Close search

Лимонов кейк

Добавено от catalitalita
Видяна: 5559 Лимонов кейк

Продукти

За кейка:

ок. 2 ч. брашно
1 п. бакпулвер
щипка сол
ванилов екстракт
1 1/3 ч.ч. захар
3 яйца
1 к.ч. прясно мляко
2,3 с.л. кисело мляко
кората на един лимон (настъргана)
ок. 15 с.л. масло (меко)

За заливката:

1/3 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
сокът на 1 лимон

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 170 градуса и подмажете с масло правоъгълна тавичка.  В купа смесете брашното, солта и бакпулвера. В друга купа смесете захарта със настърганата лимонова кора. Размесете с пръсти докато захарта е размесена и напоена със лимоновата кора. Прибавете яйцата към захарта и разбийте. Прибавете прясното и киселото мляко и разбъркайте. На порции добавете сухите съставки докато се получи средно гъста смес. Прибавете и разстопеното масло и изсипете в тавичката. Печете на предварително загрята фурна на около 170 градуса докато се образува  златисто кафява коричка. Ако потъмнява прекалено бързо покрийте тавата с алуминиево фолио. След като слоьите кейка във фурната започнете да правите заливката-на умерен огън разбъркайте захарта и водата, докато захарта се разстопи, след това засилете температурата и оставете сместа да заври. След това отстранете сместа от котлона и пробавете лимоновия сироп и оставете да се охлади. След като кейка е готов го оставете да се охлади за около 5-10 мин, след това с клечка за зъби или вилица направете дупки по цшлата повърхност на кейка и залейте със лимоновата смес. Оставете да се охлади и поеме сместта напълно.
Сервирайте по желание-върви страхотно топъл със топка сметанов сладолед.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK