Close search

Мусака с тиквички и кайма

Добавено от Velizara124
Видяна: 4397 Мусака с тиквички и кайма

Продукти

     1кг тиквички
    500 грама кайма
    2 глави кромид лук
    3 домата
    1 връзка магданоз
    3 домата
    3 супени лъжици брашно
    Черен пипер на вкус
    Половин чаена чаша олио
    За заливката:
    3 яйца
    1 кофичка кисело мляко 3.6%
    2 супени лъжици брашно

Начин на приготвяне

1.Ще започнем с тиквичките, те са основния продукт в това ястие и затова ще обърнем внимание първо на тях. Измивате тиквичките и ги нарязвате на малки кубчета. Важно е да се отбележи, че тиквичките не трябва да ги белите. Овалвате тиквичките в брашно. Подготвяте един тиган, загрявате добре мазнината вътре в него и добавяте тиквичките. Мазнината в която слагате тиквичките трябва да е много гореща за да може още със слагането тиквичките да започнат да се пържат. Така тиквичките се „запечатват“. Пържите не повече от 4-5 минути докато обвивката от брашното придобие кафеникав цвят и махате от котлона. Сложете тиквичките в предварително подготвената тава в която смятате да готвите ястието.
2. Сега да се погрижим и за останалите съставки от мусаката с тиквички картофи и кайма. Сложете каймата в предварително загрят тиган и с дървена лъжица докато се пържи „разбивайте“ каймата докато стане на много малки парченца. Когато каймата започне да се запържва добавете и нарязания на дребно кромид лук. Когато каймата стане готова, добавете нарязаните на дребно домати /или нарендани на ренде/ сложете една чаена лъжичка сол и черен пипер. Разбъркайте добре и оставете съставките да поврят докато водата отделена от доматите се изпари.
3. След като каймата е готова, изсипете съдържанието на тигана в тавата в която вече изсипахте тиквичките. Разбъркайте добре всички продукти и сложете тавата в предварително загрята до 200 градуса фурна. Засечете около 20-30 минути или докато тиквичките в тавата придобият кафеникав загар.
4. И така, сега дойде време и за заливката на тази приказна муска. За заливката разклатете добре кофичката с киселото мляко докато млякото се разбие много добре. След това изсипете киселото мляко в дълбок съд и добавете към него трите яйца. Разбийте много добре яйцата заедно с киселото мляко. Ако млякото е качествено заливката би трябвало да е средно гъста. Ако обаче заливката за мусаката се получи по-рядка, добавете 2 лъжици брашно и разбъркайте добре.
5. След като мусаката с тиквички картофи и кайма вече е готова, изсипете равномерно заливката отгоре, върнете във фурната за още 5-10 минутки и вашето ястие е готово. За това кога е готова заливката можете да съдите по цвета й, придобие ли кафеникав цвят, можете да да вадите тавата от фурната.

Рецептата е взета от Gotvacha.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK