Close search

Паеля с ориз "Басмати" и морски дарове

Добавено от RositsaPetkova
Видяна: 10417 Паеля с ориз "Басмати" и морски дарове

Продукти

Продукти:
250 гр. ориз „Басмати”
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
2 моркова (средни)
морски дарове и други: 
125 гр. (малко пакетче) ролца от раци
150 гр. миди-ядки (може сварени и замразени или консерва)
150 гр. скариди (коктейлни или по-големи, по желание)
1 консерва октопод/калмари – в зехтин или собствен сос
150-200 гр. пушена риба (сьомга е най-добре, но и с пушени шпроти става)

20 мл (и капачка) бял ром
2-3 стръка зелен лук
100 гр. варена царевица зърна
100 гр. маслини (шайби)
20 мл.олио/зехтин 

Начин на приготвяне

Оризът се накисва за 30 мин. и се сварява в съотношение с водата (подсолена) 1:3. (готов е за 15-20 мин.) Не бива да се разварява. Лукът, морковите и чесънът, нарязани на кубчета, се слагат в дълбок тиган в загрятото олио/зехтин за 4-5 минути, след което към тях се прибавят нарязаните на шайби ролца от раци, мидите, скаридите и октопода като котлона се намаля (на 2 или 3, в зависимост от печката), добавя се една капачка ром и се оставят под капак за 7-8 мин. като разбъркваме от време на време. Когато течността се изпари, намаляме котлона с още едно деление и добавяме сварения, измит и отцеден ориз и разбъркаваме. 1-2 мин. по-късно добавяме нарязаната на късчета риба, зеления лук (нарязан като за салата) и маслините. Изключваме котлона и бъркаме яко, докато докараме от всичко във всички крайчета на тигана. Захлупваме с капак за 5-10 мин. да си поеме ястието парата и сервираме. Аз не добавям сол, тъй като оризът се е подсолил при варенето, но ако на някого му е малко – може да се добави според вкуса. Върви добре със сладко-лют сос – аз ползвам сос „Манго” на „Екзотик лайн”.
Да ви е сладко:)

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK