Close search

Питки със сусам

Добавено от lyubomiral
Видяна: 4302 Питки със сусам

Продукти

Продукти за 12 броя малки питки:

500 гр брашно
350 мл газирана вода
2 1/4 ч.л. мая на прах
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4 с.л. меко масло
1 жълтък
1 с.л. зехтин
3 с.л. сусам

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разстварят във водата.
Брашното се пресява със солта, прави се кладенче в средата и се добавя маята и маслото.
Замесва се като се меси в продължение на 10 минути. При нужда се добавя още брашно. Можете да използвате и миксер с купа, в който да замесите тестото, мился че ще ви улесни доста. Тестото ще стане гладко, но все още ще полепва.
Оформете тестото на топка  и го поставете в голяма намаслена купа. Полрийте със прозрачно фолио. Оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си. Обикновенно отнема около 1-2 часа.
Извадете тестото и го разделете на 12 равни части. Оформете топки от всяка от тях и ги портавете в тава  покрита с хартия за печене. Покрийте със фолио и оставете да втасат за поне още половин час.
Загрейте фурната до 200-220 градуса. Препоръчително е да поставите тава пълна със с вода на дъното на фурната. Това ще създате допълнителна пара при печене и питките ще увеличат обема си още малко.
Преди печене ги намажете със леко разбит жълтък, към който сте добавили 1 с.л. зехтин. Поръсете със сусам. (Можете да добавите и макожо семе, или да ги оставите намазани само със жълтък).
Печете за 20 минути , след това извадете и охладете върху решетка.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK