Close search

Погача разкош

Добавено от Cvetoslava.Kirkova
Видяна: 10012 Погача разкош

Продукти

 1 ,100 кг. брашно, 1 кубче мая , 1 с.л. сол, 1ч.л. захар, 1 с.л. оцет, 450 мл. топло прясно мляко, 2 яйца, 3 с.л. разтопено масло.

Начин на приготвяне

 Маята се смесва със захарта и се залива с 100 мл. от топлото мляко, оставя се да шупне за около 5 минути, брашното се пресява и се смесва със солта в средата се прави кладенче и там се слагат шупналата мая, оцета, яйцата ( без 1 жълтък - той е за намазване) маслото и накрая млякото се сипва малко по - малко, замесва се тестото оформя се на топка и се намазва с олио, оставя се да втаса за 1 час, втасалото тесто се намесва и се разделя на 9 топки. Вземат се 4 топки и се разточват на кори, корите се слагат една върху друга направо в тавата, като помежду им се маже с олио ( последната кора не се маже) разрязва се на 8 триъгълника ( не се реже до край получават се осем снопа от 4 триъгълника ) в средата на всеки сноп се прави разрез, взема се върха на всеки сноп и се промушва отдолу през прореза ( 1 път ) обръща се към стената на тавата, така се прави със всички снопове. Вземат се втората четворка топки, и със тях се прави същата процедура, само че се разточват върху плота, и там се режат на триъгълници ( реже се до край) вземат се готовите фигури и се подреждат между другите , който са вече в тавата ( с върха към стените на тавата) деветата топка се разделя на 3 малки топчета, който се слагат в средата. Оставя се да втаса още 20 минути, маже се с разбит жълтък с 1 ч.л. ракия, и 1 ч.л. олио, поръсва се със сусам и мак и се пече на 200 градуса за 40 минути ( или до суха клечка) готовата пита се намазва с масло и се завива с чиста кърпа

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK