Close search

Празнична погача

Добавено от Cvetoslava.Kirkova
Видяна: 4788 Празнична погача

Продукти

1 кг. брашно, 20 гр. прясна мая, 150 гр. заквасена сметана, 30 гр. разтопено масло, 1 с.л. сол, 2 яйца ( 1 жълтък е за намазване), 1 с.л. оцет, 350 мл. топла вода, 1 ч.л. захар

Начин на приготвяне

Маята се смесва със захарта и се залива с 50 мл. топла вода, оставя се да шупне и след това се изсипва в дълбока купа, към нея се добавя заквасената сметана, яйцата, водата, оцета, маслото, и малко брашно, всичко се бърка , готовата се смес се добавя малко по малко, към пресятото брашно със солта, меси се средно меко тесто, оформя се на топка , маже се с олио и се оставя да втаса за 50 минути на топло. Т естото се разделя на 6 топки, вземат се 4 от тях и всяка се разточва на тънка кора, корите се слагат една върху друга като помежду им се маже с олио, последната кора не се маже, след това се разделя на 8 части ( всяка от 4 ленти ) взема се едната част хваща се в двата края и се усуква в противоположни посоки, навива се охлюв, така се прави със всички части, подреждат се в тавата ( една в средата, другите около нея). Вземате още една топка и я разточвате на не много широка кора ( но да е по дълга ) разрязвате кората на 6 ленти, вземате 3 от тях и всяка усуквате като фитил, след това сплитате 3 фитила на плитка и я разделяте на 3 малки плитки, така правите и с другите 3 ленти, от които също оплитате плитка, но я разделяте на 4 малки плитчици. Така направените плитки подреждате както е показано на снимката, вземате последната 6 - та топка и нея я разточвате на тънка кора, с помощта на чаша изрежете 10 кръгчета, от остатъка от тестото разточете още една кора и изрежете още 10 кръгчета. Вземате 5 от кръгчетата и ги нареждате едно под друго като леко ги застъпвате, разточете леко с точилката и навийте на руло, рулото разрежете на 2 части ( така се получават розичките) така направете и с останалите 15 кръгчета, накрая се получават 8 розички. Подредете ги около охлювчето в средата.Маже се с разбития жълтък с малко олио, и се оставя да втаса за още 20 минути, пече се на 200 гр. за 45 минути ( или до суха клечка) Готовата пита се намазва с масло и се завива с чиста и суха кърпа.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK