Close search

Пролетна каша с пресен лук

Добавено от IrmaAtanasova
Видяна: 5716 Пролетна каша с пресен лук

Продукти

Продукти
/за 3 порции/

2 връзки пресен, зелен кромид лук 
3 с.л. олио
щ. сол

за сос Бешамел:
½ к.ч. олио
1 голяма с.л. масло (може и само с олио)
6 пълни с.л. брашно (по 2 на порция)
600 мл. студена вода
250 гр. квасена сметана или кисело мляко
сока на половин лимон

допълнително:
3 яйца (по 1 на порция, но може и по 2)

Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200°
Измийте и почистете лука. Нарежете го на не много ситно.
Сложете в дълбок тиган олиото и загрейте на среден огън. Добавете лука и задушавайте само докато омекне. След това го разпределете в индивидуални купички за печене. Може и да се приготви всичко наведнъж, в по-голям съд.
В същият тиган  (извадете и най-малкото парченце лук) сложете олиото и маслото да се загреят (пак на среден огън). Когато това стане и приятно замирише на топено масло, добавете брашното. Разбъркайте добре с тел, като се стараете да не се образуват бучки и пържете докато сместа леко пожълтее, за около 3 минутки. Дръпнете настрана от огъня и при постоянно бъркане, бавно наливайте студената вода. Хомогенизирайте и добавете сметаната/млякото. Върнете соса на котлона и бъркайте непрекъснато докато заври. Отведете настрана посолете на вкус и подправете с лимоновият сок.
Готовият сос Бешамел разпределете по купичките, разбъркайте за да се смеси равномерно лука и соса и чукнете по едно яйце във всяка порция.
Сложете ги в загрятата фурна, на средно ниво да се пекат докато яйцата се стегнат. 

Извадете и поставете леко да се охладят. 
Поднесете ястието топло, с препечен хляб.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK