Close search

Сладкиш с грис /Галактобурико-Гърция/

Добавено от Radka Petrova
Видяна: 9394 Сладкиш с грис /Галактобурико-Гърция/

Продукти

500 грама кори за баница 
½ ч.ч. масло за мазане на корите 

за крема:
1 литър прясно мляко 
1 ½ ч.ч. захар 
1 ч.ч. грис /ситен/ 
5 яйца	
3 с.л. масло /немско/ 
2 ванилии 

за сиропа:
3 ½ ч.ч. захар 
2 ½ ч.ч. вода 
1 ч.л. лимонов сок 
1 лимонова кора /настъргана/

Начин на приготвяне

Заваряваме млякото и при непрекъснато бъркане се прибавя грисът до сгъстяване. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията, кремът се сваля от огъня и яйчната смес се прибавя постепенно като се разбърква непрекъснато. Добавя се и маслото, бърка се докато се разтопи и кремът се оставя да изстине като се разбърква от време на време, за да не се образува коричка. Намаслява се средна по големина тавичка, застилат се половината от корите, като се намазват с масло една по една и отгоре се насипва равномерно крема. Отгоре се нареждат другите кори също намаслени една по една. Сладкишът се нарязва на квадрати, намазва се обилно с масло, напръсква се с малко вода и се пече в умено загрята фурна за около 30 минути.

Сиропът се приготвя по-рано, за да е изстинал докато се пече сладкиша. Ние не слагаме в соропа лимонов сок и настъргана кора, защото става леко кисел, но Вие може да се придържате към рецептата. След като се изпече сладкиша се полива със изстиналия сироп. Традиционно се сервира на 25 март - Благовещение /Евангелизмос/.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK