Close search

ТОРТА „ПРОФИРНА”

Добавено от pulpudeva
Видяна: 7260 ТОРТА „ПРОФИРНА”

Продукти

ТОРТА „ПРОФИРНА”
Продукти:
-       Обикновени бисквити – 2 или 3 опаковки от по 130 грама. Бройката
зависи от това дали искаме тортата да е по-обемна или не. Предполага
се да бъде с диаметър 26-28 см.
-       2 кофички заквасена сметана от по 400 грама всяка. И при сметаната
количеството може да варира съобразено с количеството бисквити.
-       Захар – на вкус, преценява се на момента при приготвянето – не
повече от 100-200 грама.
-       Кокосови стърготини – на вкус, не повече от 100 грама.
-       Плодове – пресни (ягоди, череши, малини, боровинки, касис и др.),
замразени (вишни, боровинки, касис и др.) или от компот (кайсии,
праскови, ананас и др.).
-       1 пакетче желатин (със съответните 2-3 лъжици захар, които винаги се
прибавят към него, след като е разтворен във вода или друга течност)
-       Сок от 1 или 2 компота – към 600 грама.
-       Вместо сок от компот и желатин може да се използва ГОТОВА ЗАЛИВКА ЗА
ТОРТА (има ги по големите търговски вериги) в червен или светъл цвят.
Тази заливка се приготвя за 2 минути (със същото количество компот) и
изключва приготвянето на желатина и компота като заливка.

Начин на приготвяне

ТОРТА „ПРОФИРНА”
Приготвяне:
В по-дълбок съд – стъклена купа или тенджерка, се смесват натрошените
обикновени бисквити,  заквасената сметана и захар на вкус. По желание
може да се добавят и кокосови стърготини – количеството е по собствена
преценка. Всичките продукти се разбъркват добре, за да стане хомогенна
маса. Сместа се изсипва в тортена чиния, в която преди това е поставен
дискът на форма за печене на блатове. Сместа се изсипва вътре в
пространството в диска. Добре се заглажда! Върху тази основа плътно се
подреждат плодовете така, че да да покрият добре повърхността.
Подреждането е според желанието и фантазията на всеки. Възможни са
всякакви комбинации - може дори да се комбинират пресни плодове със
замразени или от компот.
Ако се използва готова заливка, тя се приготвя според упътването –
това отнема 2-минути, и с нея се залива приготвената торта. Слага се в
хладилник да престои няколко часа. След като се извади, се отстранява
внимателно диска, който обхваща тортата. Тя се украсява допълнително с
кокосови стърготини или по друг начин по желание.
Ако не се използва готова заливка, се прави собствена като в съд (по
възможност с незалепващо покритие) се изсипва компотът, подсладен с
2-3 лъжици захар, и разтвореният желатин. Разбърква се добре
първоначално, но  се бърка и докато заври, а и след това, тъй като
много бързо са залепва за дъното на съда. След като течността заври,
се изчаква 5-6 минути, като котлонът се намалява на по-ниска степен.
Маха се от котлона и се изчаква да се охлади докато може да се търпи
топлината на пръст поне. Тази течност внимателно се изсипва върху
готовата торта. Целта е да се разпредели равномерно върху плодовете,
без да размъти сметанената смес под тях. Слага се в хладилник, но този
път при тази заливка е необходимо повече време за стягане не тортата.
След като тя е готова, се порецедира по същия начин – маха се диска и
се украсява.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK