Close search

Традиционна българска пролетна погача

Добавено от mariana.gizdarska
Видяна: 8456 Традиционна българска пролетна погача

Продукти

Продукти


                                                                1 кг.брашно
                                                                               150гр.масло
                                                                               3 яйца
                                                                               250 мл.прясно мляко
                                                                               1 с.л.захар
                                                                               1 с.л.сол
                                                                               2 пакетчета суха мая

Начин на приготвяне

                                                                         Приготовление
*
Приготвяме първо квас от сухата мая,разтворена в 200 мл.прясно мляко(леко затоплено),прибавяме 1 с.л.захар и 1 с.л.брашно.Разбъркваме, покриваме с прозрачно домакинско фолио,след това с кърпа и оставяме за 10-15 минути(разтворът е готов,когато е увеличил 2-3 пъти обема си -вижда се пяна).
*
Пресяваме брашното в съда за месене,правим кладенче  в средата,поставяме двата жълтъка(с третия намазваме погачата)и трите белтъци,разтопеното масло и солта.Разбъркваме и постепенно прибавяме и кваса.Добавяме и останалото 50 мл.студено пр.мляко и замесваме меко,еластично тесто.Оставяме тестото да втаса до двойно увечение на обема-около 2 часа.
*
Добре втасалото тесто разрязваме с остър нож на 8 равни триъгълници.Събираме два от тях,омесваме ги добре  и оформяме центъра на погачата.Правим на малки питки останалите 6 и ги подреждаме около централната.Оставяме да втаса за около 30 минути.Намазваме с разбития жълтък.
*
Замесваме 100 гр.брашно с малко хладка вода за декоративните елементи на погачата.
Поставяме погачата да се пече при предварително загрята фурна на 180 С(375 F).
* Изваждаме готовата погача,напръскваме я с малко вода и я покриваме с кърпа за 30 минути.
   Да Ви е сладко след това!:)

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK