Close search

Трюфел торта

Добавено от kalina.malina2
Видяна: 4596 Трюфел торта

Продукти

Продукти:

    БЛАТОВЕ:
    6 жълтъка
    5 белтъка
    2/3 ч. ч. захар
    1/2 ч. л. лимонтозу (може да се пропусне)
    2 с. л. гореща вода
    2 с. л. какао на прах
    5 с. л. брашно
    2 с. л. нишесте (пшенично)

СИРОП:
3 с. л. вода
2 с. л. захар
1 с. л. ликьор по избор (при мен Amaretto)

KРЕМ:
150 г черен шоколад
2 ч. ч. готварска сметана (най-хубаво да е с висок % масленост примерно Prezident)

За украса: захарен фондан
100 г настърган тъмен шоколад

Начин на приготвяне

Приготвяне на блатовете:
Фурната предварително се загрява до 190 С.
Върху хартия за печене се рисуват 8 окръжности с диаметър 20см (при мен се получиха 2 тави с по 2 блата и една с един).
Белтъците се разбиват с 1/3 ч. ч. от захарта до твърда пяна.
Жълтъците се смесват с останалата захар и се разбиват на крем, докато не побелее сместа.
Към тях се прибавя и разтвореното в горещата вода какао, като не се спира да се разбива сместа.
Брашното и нишестето се пресяват и се прибавят внимателно към жълтъчната смес.
Накрая се прибавят и белтъците (на 3 пъти) и се разбиват внимателно.
Тестото се разпределя по начертаните кръгове (горе долу половин чаша на кръг).
Подравнява се с шпатула.
Всеки блат се пече около 5-8 минути.
Оставя се да изстине малко върху тавата, след което се отлепва хартията (при мен се получиха 5 блата и печенето беше около 10-13 минути на тава).

СИРОП:
Водата се кипва заедно със захарта.
Маха се от котлона и се долива ликьора.

КРЕМ:
Препоръчително е кремът да се приготви от предния ден.
Сметаната се довежда до кипване и се залива с настъргания шоколад (с картофобелачка най-добре).
Охлажда се поне за няколко часа (най-добре за цяла нощ в хладилника).
В деня на приготвяне на тортата крема се разбива до твърда смес.

Сглобяване на тортата:
Готовите блатове се намазват със сиропа(със силиконова четка).
Отгоре се намазват с крем и така до последния блат.
Отгоре и отстрани отново се намазва с крем.
От 100 г шоколад се правят стърготини и се облепва с тях тортата Трюфел.
Украсява се с рози от захарен фондан.
Източник на рецептата: Тортата направих по рецепта на Юлия Мусева

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK