Close search

Великденски козунак

Добавено от MariyaTyufekchieva
Видяна: 4901 Великденски козунак

Продукти

З броя яйца;
1 жълтък за намазване;
1,5 чаени чаши захар;
1 чаена чаша прясно мляко;
1/2 чаена чаша олио( масло,мас)
1 пакетче мая( 7 гр.);
600 грама пресято бяло пшенично брашно;
кората на един лимон;
две супени лъжици стафиди, предварително натопени в лъжица коняк;
По желание, локум, орехови ядки. 

Начин на приготвяне

В дълбок съд разбийте яйцата със захарта на пяна.Настържете лимоновата кора. Добавете леко затопленото прясно мляко и час от мазнината и разбъркайте. Смесете брашното със сухата мая и постепено сипвайте към яйчено-млечната смес. Омесвайте, като редувате брашното с останала мазнина. Омесете гладко имеко тесто. Оставете на топло за около час да втаса. След това премесете отново и пак оставете за половин час. На последният етап оформете плитка или охлюв от козунака, като ръцете ви предварително са потопени в мазнина. Поставете във форма за печене, като козунака трябва да заема едва 1/3 от формата. Отново втасва, докато увеличи обема. Намажете с размит в малко коняк жълтък. Поръсете със захар, и орехи по желание. Печете в предварително загрята фурна на долен реотан около 15 минути и още 45 при температура 170-180 градуса. В ъгъл на фурната поставете малка купичка с вода, която по време на печенето ще предотврати ранното получаване на кора, а след изпичането печивото се съхранява меко за дълго време и не изпръхва. Изпечения козунак покрийте с памучна кърпа до изстиването му. 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK