Close search

Ягодово удоволствие

Добавено от mirela.petrova.96
Видяна: 4169 Ягодово удоволствие

Продукти

За декорацията:
1 яйчен белтък
30 гр. захар
40 гр. брашно
20 гр. масло (стайна температура)
хранителен оцветител, плодов сироп или друг оцветител

За блата:
4 яйца
1/2 чаша захар
60 гр. масло - разтопено
1/2 чаша брашно
1/4 чаша какао на прах

За пълнежа:
1 1/2 чаша бял шоколад
1 чаша течна сметана
1 чаена чаша ягоди

Начин на приготвяне

За пълнежа:
Сметаната се загрява и преди да кипне се излива върху шоколада. Бърка се докато шоколадът се разтопи и се получи хомогенна смес, след това сместа се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник.
За декорацията:
В плитка правоъгълна тава се слага шаблон с желаната декорация (ако имате точна ръка, може и да не използвате шаблон), върху него се поставя пергаментова хартия за печене.
Смесва се яйченият белтък със захарта и брашното, разбърква се добре и се добавя маслото, отново трябва да се достигне до хомогенна смес. След това тя може да се раздели в няколко купички и да се оцвети в различни цветове. С помощта на шприц, всеки цвят очертава/запълва определена форма от шаблона, който прозира през хартията за печене, т.е. рисувате върху хартията за печене. Вашата рисунка трябва да заема половината от тавата. След това цялата тава се поставя във фризера.
За блата:
Фурната се загрява на 200˚С.
Четирите белтъка се разбиват, когато побелеят започва да се добавя половината захар, на малки части докато белтъците се разбият на сняг. В друга купа се разбиват жълтъците заедно с останалата захар, след това се добавят и белтъците на сняг. Сместа се разбърква внимателно с шпатула. Добавя се половината масло и половината брашно (ако искате какаов блат се добавя  1/4 чаша какао на прах, ако пък не – прибавете още 2с.л. брашно), когато сместа ги поеме се добавя и другата половина.
Тавата за печене се изважда от фризера и шаблона се маха, така че да остане само хартията за печене. Върху нарисуваното се изсипва сместа за блата и се заглажда равномерно в цялата тава (добре е да работите бързо, докато декорацията ви е студена). Пече се около 7-8 минути.
Докато блатът се пече, сместа от сметана и шоколад се изважда от хладилника и се разбива с миксер, до постигане на консистенцията на сирене крема.
Когато се извади от фурната, тавата се обръща и хартията за печене се отлепва. Взима се чисто парче хартия за печене и върху него се обръща отново, така че декорацията да остане отдолу. Оставя се 2-3 минути да изстине, през това време нарежете ягодите на четвъртини (или по-малко, зависи от размера им). Върху целия блат се разпределя сместа от шоколада и сметаната, а ягодите се подреждат само в единия край на блата – срещуположният на декорацията. Рулото се навива, като се започва от страната на ягодите. Оставя се около един час в хладилник, след което се сервира.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK