Close search

10-те места на планетата с най-добър сладолед

10-те места на планетата с най-добър сладолед 10-те места на планетата с най-добър сладолед Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Едва ли в горещите летни дни ще попаднете на много хора, които да откажат без проблем прохладата и приятния вкус на сладоледа, въпреки огромното количество калории, които той крие в себе си, пишат от 10te.bg.

Съществува голямо разнообразие според вкуса, опаковката и формата на различните видове. Рецептите са много и всяка от тях има по нещо уникално, тъй като за производството на сладолед могат да се използват над 200 продукта. Днес това любимо изкушение се произвежда в почти всички страни в света. 

Ето обаче кои са 10-те места, предлагащи най-добрия сладолед на планетата, внимателно подбрани от списание National Geographic.

1. Capogiro Gelato (Филаделфия, Пенсилвания)

Сладоледът там е приготвен от най-добрите съставки (като мляко от кравите “амиш”). Всеки ден майсторите забъркват ръчно уникалните рецепти на Capogiro Gelato, включващи аромати, които не се използват никъде другаде по света. Такива са Мадагаскаркият ванилов бърбън, “Melograno” (нар), “Nocciola Piemonte” (лешник), Сайгонска канела, тайландското кокосово мляко (с привкус на ром), както и “zucca” (сорт тиквичка).

2. Ted Drewes Frozen Custard (Сейнт Луис, Мисури)

Замразеният яйчен крем е изработен от прясна сметана, яйца и захар. По вкусовите си качества той почти не се различава от сладоледа, дори изглежда по същия начин. Този десерт се продава на един от най-големите булеварди в Сейнт Луис от началото на 1931 година. Днес, след повече от 80 години, на същото това място можете да опитате замразен яйчен крем във вафлени фунийки, различни шейкове, бира от корени и различни специалитети, като “Хавайска наслада” и “Кратера Коперник”.

3. Bombay Ice Creamery (Сан Франциско, Калифорния)

На това място можете да опитате някои от най-добрите индийски сладолед на планетата. Уникалното на тези сладоледи е, че при приготвянето им са използвани подправки като кардамон, черен и зелен чай, шафран, роза, джинджифил и други, които по принцип се се срещат рядко. Най-известни са традиционния “Kulfi” (десерт от замразено мляко) и “Lassi” (нещо като плодово мляко за пиене).

4. Devon House (Кингстън, Ямайка)

Построен в края на 19-ти век като дома на първия чернокож милионер в Ямайка, Devon House е един шедьовър на Карибската викторианска архитектура и дом на най-прочутия сладоледен щанд на острова. Гамата от вкусове е много широка – от традиционните череша и шам-фъстък до екзотичните вкусове на острова – манго, кокос и маракуя. Там е едно от малкото места, където ще откриете и нестандартния бирен сладолед, наречен Девън Стаут. На територията на това място има просторни градини, където можете да се разходите и да се порадвате на уникалната растителност. Devon House се намира в центъра на Кингстън. Посещението включва обиколка на къщата и достъп до градините.

5. Helados Scannapieco (Буенос Айрес, Аржентина)

Този малък, но изключително приятен магазин изглежда почти без промяна от 1938 година, когато за първи път отваря врати. Негови собственици са италианските емигранти Андрес и Жозефина Сканапиеко. Менюто работи с над 50 вкуса – от шоколад и ванилия до “durazno” (праскова), канела, лимон, шампанско и “Caipirinha” (бразилски коктейл с лайм).

6. Ice Cream City (Токио, Япония)

С десетки щандове, които продават повече от 300 вкусове между тях, подходящо нареченото заведение в Токио Ice Cream City предлага някои от най-необичайните сладоледи на планетата, в които се използват странни съставки като соево “месо”, корен на орхидея и дори морска сол. Ако пък предпочитате по-традиционните вкусове, италианският “Gelato” и американският “Sundaes” също са на разположение.

7. Glacé (Сидни, Австралия)

Glacé (захаросан) се слави със своите авангардни сладоледи и десерти, като “Бомбето на Аляска”, “Листа от рози”, “Ванилов боб” , “Ягодов шам-фъстък” и още безброй други изчанчени имена.

8. A’jia Hotel (Истанбул, Турция)

Няма нищо по-романтично от лятна вечер край Босфора, особено когато си похапвате сладолед на откритата тераса на хотел A’jia. Десертното меню включва пържен ванилов сладолед, шербет от маракуя и традиционна турска “dondurma” (сладолед), направена от козе мляко. A’jia е имение от 19-ти век, което очарова посетителите със своята архитектура, атмосфера и, разбира се, страхотен сладолед.

9. Vaffelbageriet (Копенхаген, Дания)

Увеселителният парк Тиволи е място с вековна сладоледена история. Именно там се намира сладеледената къща Vaffelbagerit. Специфичното при техния сладолед е, че се сервира в големи фунийки, наречени Amerikaner, в които се побират до четири топки сладолед, топинг, разбита сметана и шоколад.

10. Perchè No! (Флоренция, Италия)

От 1939 година насам Perchè No! (Защо не!) произвежда и продава сладоледи, които са с много силен вкус и аромат. Изборът е огромен, но като че ли най-интересните сладоледи са тези с мед и сусам, зелен чай или с аромат на кафе, гарниран с парче шоколад. В Perchè No! се предлагат и широк асортимент от плодови сорбета.

Пътувайте и се забавлявайте по всяко време с termo.bg.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност