Close search

Плодовете - лечебни храни от природата

Плодовете - лечебни храни от природата Плодовете - лечебни храни от природата Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Плодовете са една от най-съвършените и лечебни храни, които природата ни е дарила.

Сочни, вкусни и питателни, те съдържат много витамини, минерали, прости захари, в малки количества – белтъчини и мазнини. 

Плодовете съдържат 80-90% структурирана вода, от която тялото има нужда.


Клетките се нуждаят повече от “гориво”, отколкото от изграждащи елементи, а простите захари в плодовете, са най-качественото “гориво” за нашия организъм. 

Плодовете могат да се консумират както цели в подходящи комбинации, така и приготвени като сокове.

Различните комбинации и видове плодове описват колегите от vitarama.bg:

За най-добра се смята комбинацията: сладки със сладки плодове.

Задоволителна е комбинацията: сладки с полукисели и кисели с кисели плодове.

Сладки плодове са: банан, сладко грозде, сушени смокини, фурми, стафиди, сушени плодове.

Полукисели плодове са: ягоди, череши, кайсии, праскови, круши, ябълки, пресни смокини, сливи, малини, къпини, боровинки, грозде, манго.

Кисели плодове са: кисели сливи, вишни, нар, портокал, мандарина, грейпфрут, лимон, киви, ананас.

Пъпешът, динята и папаята трябва да се консумират самостоятелно, без да се комбинират с друг плод.

Едно от най-добрите качества на подовете е, че те се усвояват изключително лесно и бързо, поради наличието на живи ензими и прости структури. Те са най-лечебни и се смилат най-лесно, когато се консумира по един вид плод на хранене. 

Максималното време, за което организмът смила един плод е 60 минути. Но тъй като плодовете са наситени с много захари, е добре консумацията на следващ плод или хранене да е след 90 минути, за да не се смесват и за да не предизвикват ферментация.

Добре е началото на вашия ден да започне със сутрешен плодов сок, който бързо ще енергизира полубудното ви тялото и ще му даде нужното хранително “гориво” за един по-свеж и по-енергичен старт на деня.

Какво съдържат и за какво са полезни някои от летните сезонни плодове:

Черешите са богати на витамин С, Е и В, калий, магнезий, желязо, фибри, бетакаротин (провитамин А). Те са един от малкото плодове източник на мелатонин, антиоксидант, който регулира сърдечната дейност и спането. Черешите са полезни за мозъка и храносмилането. Намаляват риска от възпаление на червата, симптомите на артрит и подагра, диабет, болките в ставните връзки след усилени тренировки.
Прасковите съдържат витамин А, С, ниски нива на витамин Е и К, както и тиамин, рибофламин, витамин В6, ниацин и други. 

Прасковите са добър антиоксидант. Подобряват здравето на очите и червата. Подпомагат изграждането на тъканите, регулират кръвното налягане и храносмилането, предотвратяват камъни в бъбреците и запек.

Кайсиите са богати на витамин А, С, бета-каротин, фибри. Осигуряват здраве за очите и регулират храносмилателната система. Препоръчват се при анемия, стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания.

Крушите са богати на фибри. Съдържат витамин А,С, К,В2, В3, В6, както и минерали - калций, магнезий, калий, мед. Крушите действат укрепващо за сърцето и стомаха, утоляват жаждата и спират повръщането. Сладките узрели круши регулират изхождането. 

Ябълките са един от най-здравословните плодове. Причина затова е разнообразното съдържание на различни елементи в тях – захари, органични киселини, минерали, витамини, ензими. Ябълките са добър източник на витамин С, въглехидрати, фибри, фитохимикали, баластни вещества – пектин, целуоза. Ябълките действат благоприятно за здрави и бели зъби. Въздействат благоприятно и върху хемороиди и камъни в жлъчката. Намаляват холестерола, борят се с диария и запек, действат добре на сърцето, контролират теглото, пречистват черния дроб, повишават имунитета.

Пъпешът е ниско калоричен, почти без никакви мазнини. Богат е на витамин С и А, калий и ликопен. Въздейства благоприятно на сърдечни и бъбречни заболявания. Пъпешът помага за борбата с екземи и поддържането на кожата. Препоръчва се при храносмилателни проблеми.

Динята е богат източник на витамин А и C, В6, минерали – калий, както и аминокиселини. Има най-концентрирано съдържание на мощния антиоксидант – ликопен, който помага срещу сърдечно-съдови заболявания. Динята подсилва имунната система, лекува рани, подпомага мускулните и нервните функции, регулира електролитния и киселинен баланс в организма. Намалява риска за високо кръвно налягане.

Смокините съдържат фибри, калий, магнезий, желязо, витамин В6, калории. Подобряват храносмилането. Смокините благоприятстват здравето на сърдечно-съдовата система, съдействат в борбата с анемия и тромби в съдовете. В големи количества предизвикват газове и въздействат неблагоприятно на стомаха.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност