Close search

5 неочаквани факта за кафето

5 неочаквани факта за кафето Какво не сме подозирали за приложението на кафето и неговата история? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Кафето е една от най-консумираните напитки по целия свят. Въпреки многото информация, с която разполагаме за нея, винаги се повявяват още неизвестни любопитни факти, за които не сме подозирали. Предлагаме ви 5 интересни такива, които ще обогатят знанията ви за кафето!

1. Кофеинът привлича пчелите

В почти всички статии за кафе в интернет ще прочетете, че кафето е било открито от козари, чиито кози са се развеселявали след предъвкване на плодовете на кафеените дръвчета.

Но нека започнем с въпроса защо кафето съдържа кофеин? Знаем, че е токсичен за охлюви и други вредители, но се оказва, че има ефект и върху пчелите. От цветовете на растението те дочуват жужене!

Учени откриха, че консумирането на кафе при пчелите подобрява дългосрочните им спомени.

Кофеинът действа по особен начин на мозъчната химия на пчелите – прави растенията в по-запомнящи се цветове и така те са склонни да се върнат към тях отново. 

2. Етиопска кафена церемония

Етиопската кафена церемония или още известна като „буна“ е ключов момент от домашния и социалния живот. Това е процес на подготовка, който отнема часове. 

Започва се с измиване на кофеиновите зърна и завършва с тъжествено пиене на вече готовото кафе.Още от малки момичетата в Етопия се обучават за церемонията, която ще извършват, когато пораснат.

Тя се прави поне веднъж на ден и е стандартен начин за посрещане на гости.

Зелените семена, които са още пресни, се изпичат, за да изгорят благоуханните цветове и стаята да се изпълни с приятен аромат. 

След това кафето се изсипва в чаши със захар, сол или масло. Тази комбинация се предлага не само в етиопски ресторанти, но също така в Англия, САЩ и други места по света.

3. Кафето като наркотик

Кафето може да бъде опасно в огромни дози. 

За смъртоносна доза кaфе са необходими 100 чаши, като водата, която ще изпиете, ще ви убие преди кофеина.

Хората, които не са свикнали да пият кафе, могат лесно да се разболеят от кофеина. Момиче от Англия е било прието в болница, след като е изпила седем двойни кафета, от които е вдигнала висока температура и е получила сърцебиене. 

Пристрастените към кафето се нуждаят средно от 6 чаши дневно.

4. Защо в Англия кафето е било забранено със закон?

През 17-ти век в Англия е имало 82 кафенета, но напитката не е била популярна сред всички. Група жени, които били разочаровани от ефекта на кафето върху мъжете си, обвинили кофеина, че ги прави "безплодни като пустиня". Те намерили съюзници от други места и така успели да издействат законова забрана за консумацията му през 1675 година.

Хората били много ядосани от това решение и то скоро било отменено.Съвсем скоро кафенетата станали място за научни и литературни срещи.

5. Лате арт

Хората са открили начин да правят изкуство дори и с кафе. В световното състезание, което добива все повече и повече популярност, участниците помирисват и опитват кафета от цял свят за възможно най-кратко време.

Лате изкуството е много впечатляващо и в същото време не толкова трудно, колкото изглежда – в интернет има много клипчета, които показват как да направим оригинални форми с горещо мляко и експресо.

Често срещани са изображенията на различни животни, сърца и послания.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност