Close search

Храната - важен фактор за възстановяване от мускулна треска

Храната - важен фактор за възстановяване от мускулна треска Храната - важен фактор за възстановяване от мускулна треска Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Мускулната треска представлява наранявания на мускулните влакна, причинени в резултат на физическа активност, засягаща определени мускулни групи. 

Тези мускулни групи не са били приспособени за вида натоварване, на който са подложени. В резултат на нараняването, мускулите се възпаляват и причиняват болката, която ние наричаме мускулна треска.

Неприятното усещане се появява от 24 до 48 часа и в повечето случаи отминава за 2 дни, но понякога може да продължи и седмица.

Важно е да знаем, че времето за възстановяване от мускулна треска е различно. То зависи от няколко фактора:  

  • От степента на натоварване, на които са били подложени мускулните влакна.  

Колкото по-голям стрес са изпитали мускулите, толкова повече време ще е нужно, за да се възстановим. 

  • Степента на тренираност на мускулите играе не малка роля.   
  • Възрастта е друг съществен фактор. С нейното напредване, трябва да предвидим повече почивни дни, за да можете да се възстановите напълно. 

Как може по-бързо да се възстановим от мускулната треска:

Много важен фактор след тежки натоварвания е храната.

При мускулна треска е препоръчително в менюто ни задължително да присъстват храни богати на протеини - яйца, мляко и други източници на животински и растителни протеини

Протеините изграждат мускулната тъкан и възстановяват наранената от натоварването тъкан. Много важен е и приемът на витамини и минерали, които спомагат за възстановяване на pH балансът в мускулите.

Освен храната, благоприятно действие при този тип натоварване има и взимането на студен душ

Ако си вземем студен душ или вана, от 10 до 20 минути след тежко бягане, това помага да се предотврати подуването и разрушаването на тъканта. 

Друг тип помощ при мускулна треска е топлинната терапия

Увеличението на температурата на мускулите, води до повишено кръвообръщение. Това помага кръвта богатата на хранителни вещества да достигне увредените мускули и да повлияе за по-бързото им възстановяване. 

Този метод е добре да прилагаме поне 24 часа след натоварването. Топлинна терапия може да направим с топли компреси или гореща вана.

Може да приложим и активно възстановяване

Разтягането на мускулите веднага след бягане, помага за тяхното удължаване и отпускане. Така те възвръщат пълния си обхват на движение. 

Задържането на  мускулите в разтегнато положение ,в продължение на 30 секунди влияе благоприятно.

Лека тренировка от 20-30 минути ускорява кръвообръщението и възстановява нивото на pH в мускулите. Ефекта е подобен на топлинната терапия с тази разлика, че загрявате мускула с физическа активност. 

Добре е да знаем, че при интензивна тренировка нивото на соли и минерали в мускулите намалява и се отделя през потните жлези. Кръгова тренировка в деня след състезание или дълго бягане също може да ни помогне да се възстановим по-бързо.

Масаж на натоварените мускули след тренировка, значително намалява болките от мускулната треска. Масажът увеличава притока на кръв към натоварените мускули и благоприятства възстановяването.

Краен вариант за намаляване на мускулната треска са болкоуспокояващите медикаменти.

Аспирин, Ибупрофен и други медикаменти от подобен характер, помагат за облекчаване на болката от мускулната треска. 

Те обаче забавят възстановяването, поради нарушаване на ре-синтеза на протеини. 

Ако все пак решим да използваме такива медикаменти е желателно да ги ограничим до минимум. 

Ако болките са толкова непоносими е възможно да са причинени от травма и тогава най-добрият вариант е консултация с лекар.

В крайна сметка, всеки организъм е различен и начините за възстановяване от мускулна треска влияят с различна ефективност на различните хора, а и не винаги можем да си позволим да използваме всеки от тях. За това най-добре е да изпробваме кои метод е най-ефективен индивидуално. 

Най-сигурният начин да държим мускулната треска далеч, е с редовна тренировка.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност