Close search

5-те най-добри храни при болки в ставите

5-те най-добри храни при болки в ставите Нашите стави са построени да издържат на невероятно натоварване Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Всяка става е запълнена със синовиална течност, която образува възглавници и подхранва хрущяла. Неправилното хранене, възрастта и генетиката могат да спомогнат за разпадането на синовиалната течност и увреждане на хрущяла. Затова е важно какви храни ще подкрепят здравето на ставите.

Колегите от lekuva.net ни предлагат 5 храни, които подкрепят здравето на ставите. Ето ги и тях:

Зехтин

Изследователи от Университета в Катания, Италия добавят екстра чист зехтин към хранителния режим на плъхове, които са имали нараняване на ставата. 

След осем седмици тези плъхове имат значително по-високи нива на лубрицин, протеин в синовиалната течност, който защитава хрущяла и служи като смазка, в сравнение с животни, хранени стандартно. Добавяйте зехтин към салатата си.

Кефир

Това култивирано мляко доставя множество здравословни бактерии, включително и един щам, наречен L. casei. В едно проучване участниците получили дневна доза от L. casei за два месеца. 

В края на изследването те са имали по-ниски нива на възпалителни маркери и по-малко скованост на ставите от плацебо групата. Кефир можете да си поръчате и по интернет.

Портокали и лимони

В едно проучване пациенти с остеоартритна болки в коляното, които са яли ежедневно портокали и лимони за осем седмици отчитат спад на болките в коляното и имат по-ниски нива на възпалително съединение от тези в групата, които са на плацебо. 

Ефектът се дължи на биофлавоноидите в цитрусовите плодове. Използвайте цели портокали в шейкове, за да получите максимално съдържание на биофлавоноиди.

Сьомга или друга мазна риба

Тези риби са звездни източници на омега-3 мастни киселини. 

Проучванията с омега-3 добавки показват, че тази мазнина задейства поредица от ключови реакции, които водят до по-малко възпаление на ставите, особено при тези, които страдат от артрит.

Куркума

При хората с остеоартритни болки, получавали екстракт от куркума в продължение на шест седмици болките са намалели значително. 

Това е, защото куркумата е богата на мощен антиоксидант, наречен куркумин, който може да намали количеството на възпалителните съединения в хрущялните клетки.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност