Close search

Английската сол и нейните позабравени свойства

Английската сол и нейните позабравени свойства Много хора щом чуят „английска сол”, първото за което се сещат е за клизми, детоксикация и като цяло за разхлабващото й действие. Но има и още много свойства, които притежава това вещество и те далеч не са свързани с комфорта на дебелото ни черво. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Много хора щом чуят „английска сол”, първото за което се сещат е за клизми, детоксикация и като цяло за разхлабващото й действие. Но има и още много свойства, които притежава това вещество и те далеч не са свързани с комфорта на дебелото ни черво.Какво представлява тя? Освен английска сол, веществото е известно и под наименованието „епсомова сол”, което наименование идва от град Епсом, намиращ се минералния извор, от който за първи път е била извлечена. Английската сол всъщност носи химическото наименование магнезиев сулфат. Така наречената „английска (или епсомова) сол” представлява магнезиев сулфат. Заради благотворното действие на солта и водите на това езеро, в средата на XVII век там за първи път се появил курорт, подобен на днешните СПА, където изисканите дами и господа лекувал ставни и мускулни заболявания, кожни възпаления и истерия.

Соли за вана
Ваната с английска сол доставя на организма ни два важни минерала. Първият, магнезият, релаксира мускулите и нервната система, премахва умората и разнася оттоци от навяхване или лошо кръвообръщение. Освен това регулира работата на над 325 ензима в организма и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Вторият, сярата, лекува кожни възпаления, заболявания на опорно-двигателния апарат, извлича токсините от тялото, регулира производството на инсулин, възстановява мускулната и мозъчната тъкан. Интересното е обаче, че и двата минерала се усвояват трудно от храната, но бързо и лесно се абсорбират от кожата. Затова ваната с английска сол се отразява прекрасно на тялото и духа. Използвайте я за лечение или за да се освободите от стреса и болката (или крампите) в краката след натоварен ден.

Как да ги приготвите: Разтворете една чаена чаша английска сол във ваната с топла вода. Ако искате да се насладите и на релаксиращ аромат, прибавете и няколко капки етерично масло – например лавандула, портокал, мента или розмарин. Не използвайте пяна или други измиващи средства.

Грижа за косата и кожата
Може и да не сте чували, но елемента сяра е една от съставките, намиращи се в кожата и е част от колагена, който именно опъва бръчките и прави кожата гладка и еластична. Ето защо, когато няма достатъчно от сярата в нашата кожа и организъм като цяло, общият ни вид е вял, косата – безжизнена, ноктите – чупещи и делящи се, а кожата застарява преждевременно. Дефицита на магнезий пък се познава по бледия тен и появата на отоци. Английската сол използвана за почистване на кожата, като добавка към обичайните ни козметични продукти или на маска е ефективно средство срещу тези проблеми. Отразява се добре както на мазните коси и кожи, тъй като регулира свръхсекрецията на себум, така и на сухите, защото успокоява стягането и сърбежа, премахва и пърхота. Използвана директно за масаж на кожата, английската сол е прекрасен ексфолиант, които премахва мъртвата кожа, почиства в дълбочина порите.

Как да я използвате: Добавете ½ ч. л. английска сол към маска, почистващ продукт за лице, шампоан или балсам. Ще забележите, че косата ви ще стане много жизнена и лъскава, ще се омазни много по-бавно, а кожните проблеми веднага ще се успокоят.

Тоник за домашните растения
Английската сол е отлична и напълно екологична тор за домашните цветя и подправки. Тя стимулира поникването на семената, развитието, цъфтежа и е първа помощ при пожълтяване на листата, тъй като засилва производството на хлорофил. Може да се комбинира с химични торове, които съдържат азот, фосфор и калий, като дори засилва действието им. Единственото растение, което изпитва не поносимост към магнезиевият сулфат, е салвията.

Как да я използвате: В половин литър вода разтворете между 10 и 20 гр. английска сол в зависимост от големината на растението. Подхранващата течност е достатъчна за цял месец.

Източник: ohboli.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност