Close search

Полезните свойства на копъра

Полезните свойства на копъра Според изследвания ползите за здравето от копъра включват добро храносмилане, превенция на рака, срещу проблеми със съня, хълцане, диария, менструални нарушения, респираторни заболявания и др. Подпомага и грижите за устната кухина. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Според изследвания ползите за здравето от копъра включват добро храносмилане, превенция на рака, срещу проблеми със съня, хълцане, диария, менструални нарушения, респираторни заболявания и др. Подпомага и грижите за устната кухина.

Копърът съдържа флавоноиди, минерали, аминокиселини. Богат е на фолиева киселина, каротин, витамини С и Е.

Добър източник е на калций, затова е полезен за намаляване на костната загуба, появяваща се след менопауза и при някои болестни състояния, като ревматоиден артрит, остеопороза и други.

При какви проблеми още помага копърът:

Храносмилане. Копърът съдържа етерични масла, благоприятстващи активиране секрецията на жлъчката и храносмилателните сокове. Тези масла също така стимулират перисталтиката на червата.

Рак. Монотерпените и флавоноидите, които се съдържат в копъра, са известни със защитните си свойства срещу свободните радикали и канцерогените. Според изследване монотерпените активират секрецията на ензима глутатион S-трансфераза, който е ефективен за неутрализирането на канцерогени.

Безсъние. Етерични масла в копъра имат едновременно стимулиращ и успокояващ ефект. Тъй като спомага активирането на секрецията на някои ензими и хормони, които имат успокоителен и хипнотичен ефект, растението има блаприятен ефект срещу проблеми със съня.

Диария. Чести причини за диарията са лошо храносмилане и микробно действие. Копърът облекчава състоянието, тъй като е полезен за храносмилателната система. Помага и чрез потискането на микробните инфекции, поради бактерицидното си действие.

Менструални нарушения. Флавоноидите в етеричните масла от копър имат стимулиращ секрецията на някои хормони ефект, което от своя страна допринася за поддържането на нормален менструален цикъл.

Грижа за устата. Семената и листата на копъра са добри ароматизатори за уста. Освен това, етеричните масла в подправката имат бактерицидни, антиоксидантни и дезинфекциращи свойства.

Източник: http://otslabvam.info

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност