Close search

Авокадо – плод, зеленчук и ядка

Авокадо – плод, зеленчук и ядка Авокадо – плод, зеленчук и ядка Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Авокадо е плод, който на вкус наподобява зеленчук, а по хранителни качества прилича на ядка. Авокадо е “безапелационен” плод – или го обожаваш или не го понасяш. Защо авокадо заслужава място в хранителното ви меню?

Авокадо (Persea americana) е дърво от семейство Лаврови. Плодът му е наричан “алигаторова круша” заради крушоподобната форма и зелената обвивка като крокодилска кожа. На езика нахуатъл на ацтеките и маите името на плода е “ахуакатъл”, което в буквален превод означава “тестис”.

Вероятно авокадото е получило названието си заради формата, която прилича на тази част от мъжкото тяло.

Авокадото е култивирано преди около 7000 години. Родината му е Южна Америка. През 17 век авокадото е пренесено в Европа от испанските флотилии, а през 19 век е разпространено в Азия, Африка и Австралия.

Днес най-големите производители на авокадо в световен мащаб са САЩ, Мексико, Бразилия, Колумбия, Доминиканската република и други, а в Европа – Испания, Италия, , Португалия, Гърция и Турция. Познати са над 500 вида авокадо, като основните 3 са мексиканско, гватемалско и западноиндийско.

Авокадо – хранителни качества

Авокадото е изключително богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. Авокадото съдържа голямо количество минерали, най-вече калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини. Маслото от авокадо също е с много високо качество и е широко използвано в козметиката.

Хранителен състав на 100 г авокадо: 190 ккал; 2 г белтъчини, 14,5 г мазнини, 1,9 г въглехидрати

Авокадо – здравословни качества

Авокадото намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта.
Авокадото нормализира кръвното налягане.
Авокадото намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания.
Авокадото предпазва от язва, гастрит, анемия и захарен диабет.
Авокадото укрепва имунната система.
Авокадото стабилизира нервната система.

Авокадо в диетата

Авокадото е висококалоричен плод, но с нисък гликемичен индекс. Съдържащите се в авокадото белтъчини и омега-6 ненаситени мастни киселини го правят идеален заместител на месата и млечните продукти. Авокадото ускорява метаболизма и подобрява храносмилането. Включването му в диетата прави хранителното меню по-балансирано и по-здравословно.

Как да изберем авокадо?

Авокадото трябва да е добре узряло, за да е вкусно. За да проверите, притиснете го леко. Авокадото не бива да е твърдо, а еластично. Кората трябва да е плътна, без петна и вдлъбнатини.

Как да консумираме авокадо?

Освен сурово, авокадо може да се използва като съставка на различни салати, предястия, основни ястия, сосове, десерти и т.н.

Източник: rozali.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност