Close search

Авокадото - тихият боец срещу рака

Авокадото - тихият боец срещу рака Авокадото - тихият боец срещу рака Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Наименованието на авокадото идва от думата “ahuacalt” от езика на ацтеките. Авокадо започнали да отглеждат в Централна и Южна Америка 8000 г. пр. н.е. В средата на XII век плодът бил занесен в Ямайка, а в средата на XIII век се разпространил в тропическите райони на Азия. В САЩ го отглеждат едва от началото на XX век.

Едно от големите достойнства на този плод е, че с всичките си качества той създава стабилна защита срещу развитието на рака на простатната жлеза. За щастие този плод лесно се чисти и готви, и в правилния етап от зрелостта му той е вкусен както в най-простия си вид, така и в много сложни рецепти.

Авокадото съдържа средно около 20 г мазнини. Само че те са полезни мононенаситени мазнини. Немалко е написано за ползата от авокадото за сърцето. Неговите мазнини понижават „лошия” холестерол и увеличават количеството на добрия. Този плод съдържа повече калий от средния банан, а калият също защитава организма от сърдечно-съдови заболявания. Той е най-богатият източник на фолиева киселина (витамин B9), която подобрява работата на сърдечно-съдовата система.

Един от най-ценните продукти на суровоядците е авокадото. Мазнини можем да си набавяме от растителните масла и ядките, но нищо не ги прави толкова лесно усвоими и вкусни, както този екзотичен плод. Той е с най-високо съдържание на мазнини и целулоза от всички други плодове.

Авокадото съдържа комплекс от каротиноиди, предшествениците на витамин А. Освен неизброимите функции за зрението и имунитета, каротиноидите защитават клетките от рак и стареене.

Мазнините на авокадото благоприятстват усвояването на каротиноидите не само от този плод, но дори и от храната, приета едновременно с него. Добавката от няколко парченца авокадо в салатата помага на организма да усвои полезните каротиноиди от зеленчуците по-добре, пише още ehograf.info.

Авокадото съдържа много малко количество захар и освен това не е много калорично – то чудесно засища глада и идеално се смила. То е истинска благодат за диабетиците. Към всичките му плюсове, трябва да се добави и забележителното присъствие на витамин Е в него. Той в комбинация с каротиноидите, му осигурява добри антиоксидантни свойства.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност