Close search

Безкрайната полезност на цикорията

Безкрайната полезност на цикорията Безкрайната полезност на цикорията Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Цикорията (от лат. Cyihorium intybus) е малко познат у нас листен зеленчук, който през първата година от засаждането образува кореноплодно с листна розетка, а през втората - цветоносно стебло с лилави цветове. Известна е с наименованието "изплашен зеленчук", защото има крехка структура, съставена от деликатни и бледи листа.

Различават се няколко вида цикория, но за всички е валидно това, че растат в тъмнина и не им е нужна почти никаква слънчева светлина. Поради тази причина в миналото са третирали цикорията като "нечисто растение" и често я прилагали за правенето на черна магия.

Произход

Най-напред цикорията е била отглеждана по крайбрежието на Средиземно море и Южна Азия, а в Европа се разпространява по-масово през 16 век. Освен това тя е била консумирана още от древните египетски и римски воини, които пълноценно се възползвали от хранителните и лечебните й качества. Интересен факт е, че цикорията се използва за получаването на популярната Инка, която е заместител на кафето.

Видове

Познати са няколко вида цикория, които са с изявени кулинарни и полезни стойности.

Белгийска цикория – тя е доста популярна, като се характеризира с дребна и издължена форма, наподобяваща пура. Има характерния леко горчив, но много приятен вкус.

Къдрава цикория – същата е много хрупкава, слабо горчива и с по-накъдрени зелени листа.

Червена италианска цикория "Радикио" (Radicchio) – много популярен вид цикория с характерен червеникав цвят. Има няколко разновидности на ''Радикио'' – по-кръгли и по-продълговати, но всички се радват на голяма кулинарна почит заради добрия вкус. На външен вид тази цикория прилича на червено зеле, но вкусът й е по-нагарчащ.

Състав

Този зеленчук е богат на калций, фосфор, желязо, магнезий, витамините A1, B1, B2, C, E, а също така е удачен продукт за стимулиране на апетита и се препоръчва при хора с диабет. В 100 г цикория се съдържат 23 килокалории, 1,7 г протеини, 0,2 г мазнини, 4 г въглехидрати и 0,9 г фибри

Избор и съхранение

Цикорията е деликатен листен зеленчук, при избора на който, трябва да сте доста внимателни. Търсете малки, светли и компактни глави цикория. Внимателно съблюдавайте дали върховете на листата са светложълти, защото те са доста по-добри от цикорията, която има кафяви или зелени върхове. За да запазите хрупкавата структура на листата от цикория, е желателно да съхранявате цикорията не повече от 3-4 дни в хладилник.

Кулинарно предложение

Като храна цикорията е ценена поради хрупкавата си текстура с деликатна горчивина, която лесно се премахва, ако листата престоят във вода с малко оцет. Оттам насетне можете да приготвите цикорията по различни начини – да я сварите, задушите, печете и т.н. В свежо състояние, под формата на салата, цикорията гарантира пълен набор от вкусове и полезни вещества. 

Цикорията можете да използвате като подложка за различни предястия, поръсени с малко лимонов сок или зехтин, а върху тях пък подредете малки резени сварени яйца, ароматни сирена, риба, пилешко или друго месо. Разбира се, цикорията е подходяща и за различни ястия като запеканки, яхнии, ориз, сосове, десерти и т.н. Можете да я запечете и на скара, да се сготви на супа и т.н.

Здравословни съвети

С доказани от хилядолетия здравословни ползи, цикорията е храна, която днес се прилага за профилактика и подобряване на функциите на храносмилателните органи (особено при преяждане и разстройство), а освен това оказва очистващо действие на кръвта и подсилва организма при простуда. Освен полезна за стомаха, цикорията е добра и за сърцето. 

Ако редовно хапвате от този полезен листен зеленчук, ще неутрализирате вредните влияния на алкохола и мазните храни. Отварата от цикория е в състояние да понижи стреса и да успокои нервната система. За хора, които искат да свалят килограми, диетата, включваща цикория, е изключително подходяща и енергизираща.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност