Close search

Лечебните свойства на царствената облепиха

Лечебните свойства на царствената облепиха Лечебните свойства на царствената облепиха Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Растението, за което ще ви разкажем, е малко познато по нашите географски ширини. Полезните качества на облепихата обаче са толкова много, че не са за пренебрегване.

Облепихата, наричана още ракитник или сибирски ананас, е многогодишен храст, произхождащ от югозападна и централна Азия. Отглежда се в Русия, Монголия, Индия, Тибет и Турция. Среща се и в Европа. 

Култивира се най-вече заради облепиховото масло, което се използва за производството на болкоуспокояващи мехлеми, кремове против изгаряния , за лечение на трудно заздравяващи рани и в гинекологията.

Лечебните свойства на растението са били известни и на древните гърци. В хрониките за Александър Македонски се споменава за "hippophae", както е латинското наименование на облепихата и в превод означава "блестящ кон". Според тях ранените и изтощени коне са били хранени с листата и плодовете на растението и това им помагало не само да се възстановят, но и да придобият мощ, а косъмът и ставал лъскав. Дори воините на легендарния Чингис Хан са яли от плодовете на облепихата, откъдето идвала и митичната им сила.

Храстът е обсипан с малки остри листенца, които са зелени отгоре и сребристи от долната страна, а плодовете обагрени в краските на жълтото и оранжевото, с гладка лъскава повърхност. Струпани са около клоните и наподобяват формата и големите на плодовете на дряна. Започва да плодова след четвъртата година. От едно растение могат да се добият между 5 и 20 кг. плод.

По вкусови качества плодовете наподобяват дренките – сладки, леко кисели, но със специфичен аромат на ананас.

Облепихата е богата на витамини А, С, Е, аминокиселини, протеини и фолиевата киселина. Тя е първенец сред всички плодове и зеленчуци по съдържание на витамин А и Е. Действа благоприятно при много очни заболявания като кокоша слепота, изгаряне на роговицата или преумора на очите след продължителна работа с компютър.

Сокът от облепиха е първият, използван за приготвяне на напитки за космически мисии още през 80-те години на миналия век, а руските космонавти са разполагали дори с козметични продукти от северния ананас. Сокът от облепиха е бил официалната напитка на многобройната армия от китайски спортисти по време на Олимпийските игри в Пекин.

Най-често плодовете се използват за направата на масло от облепиха, което освен мощен антиоксидант е и с доказани регенериращи качества. Клинично доказани са възстановителните свойства на маслото върху функциите на жлъчката, дванадесетопръстника и епитализацията на клетките при кожни изгаряния. 

Действа благоприятно и при колити, гастрити и язви, както и върху липидния обмен в черния дроб.Антиоксидантните му качества предпазват организма от сърдечно-съдови болести, хипертония, атеросклероза и понижават нивото на холестерола в кръвта.

Днес все повече хора се обръщат към естествените природни лечения, за да се грижат за здравето си и да поддържат тонуса си. Плодовете на облепихата и маслото, произведено от тях, са един добър начин да си доставим достатъчно витамини и виталност.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност