Close search

Брюксел ще забранява търговията с български сортове зеленчиуци

Брюксел ще забранява търговията с български сортове зеленчиуци Брюксел ще забранява търговията с емблематични български сортове зеленчиуци Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Проект за нов европейски регламент застрашава някои от емблематичните български сортове зеленчуци.

Ако документът бъде приет без поправки, дребните български зеленчукопроизводители ще бъдат лишени от правото да произвеждат някои от любимите местни сортове чушки и розови домати, предаде бТВ. 

Новата регламентация все още е в процес на обсъждане, но ако българската държава не се намеси пред Брюксел, напълно реална е опасността емблематичен сорт домати като розовия „биволско сърце" да бъде забранен. Същата съдба може да сполети и други местни разновидности на плодове и зеленчуци.

Директорът на Института по растителни и генетични ресурси в град Садово доц. Тенчо Чолаков, коментира: „Когато се приеме този регламент, тези сортове може да отпаднат като употреба и да се загуби ценен генетичен материал".

Зеленчукопроизводителят Данаил Стефанов бе категоричен: „Разбира се, че ще има протести, ако забранят тези бабини сортове. Това е нашата история, няма как някой да ни я забрани”. Колегата му Венцеслав Червенков, допълни: „Трябва да знаят хората там, че ние си ги селектираме. Някога тия домати бяха много криви - с дупки, чернотии и ние си ги селектирахме с течение на годините”. „Произвеждаме си ние семето, също така е много скъпо да си купим семе! Една семка на пазара струва около 25 стотинки”, възмути се зеленчукопроизводителят Атанас Ненков.

Според новия еврорегламент, зеленчукопроизводителите няма да имат право да търгуват и разменят семена и разсад от несертифицираните местни сортове. В момента цената на хибридните чужди семена е непосилна за дребните български производители. Затова те сами си селектират разсада и забраната да го разменят ще ги постави в тежка ситуация. Родните търговци на полезните храни предпочитат типичните български сортове, защото са с по-добри вкусови качества и потребителите са готови да плащат по-добра цена за тях. От Института по растителни и генетични ресурси призовават министерството на земеделието да се намеси и да защити българските интереси.

Източник: meganews.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност