Close search

Честото и балансирано хранене помага за намаляване на холестерола

Честото и балансирано хранене помага за намаляване на холестерола Колкото е важно какво ядем, толкова е от значение и кога се храним Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Ако сте свикнали да ядете по три пъти на ден и то здравословно, но въпреки това имате висок холестерол или се притеснявате да не се появи, тогава със сигурност ще ви е полезно да знаете, че консумирането на по-малки порции храна повече пъти дневно ще ви е от полза. 

Колкото е важно какво ядем, толкова е от значение и кога се храним. Резултатите от ново изследване, публикувано в British Medical Journal, сочат, че при хората, които се хранят шест и повече пъти на ден, нивото на холестерол е поне с 5% по-ниско, отколкото при тези, които се хранят по-рядко. 

Тези резултати остават непроменени независимо от други показатели като индекс на телесното тегло (ИТМ), физическа активност, тютюнопушене. Според британските изследователи, консумацията на големи порции с повече разстояние във времето между тях води до покачване в нивата на инсулина, което се отразява негативно на метаболизма, включително на мазнините и холестерола и показателите за последния се покачват, пишат от zdrave.bg.

От друга страна, по-малките порции храна правят образуването на инсулина по-плавно и се избягват пиковете, които иначе се получават. “Снижаването на холестерола с 5% може да звучи на мнозина като незначителен факт, но е доказано, че то е достатъчно да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с цели 10%”, допълват британските учени.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност