Close search

Да приготвим у дома: коктейл "Aperol Spritz"

Да приготвим у дома: коктейл "Aperol Spritz" Да си приготвим у дома: коктейл "Aperol Spritz" Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Знаете ли, че за първи път Aperol е представен през 1919 г. на Международния Панаир в Падуа?

Създаден от братята Барбиери, ликьорът скоро става неделима част от любимия аперитив на италианците.

Aperol има леко алкохолно съдържание - 11%, богат и комплексен вкус, благодарение на балансираното смесване на различни билки и корени. Най-разпознаваеми сред тях са ревен и тинтява, а оригиналната рецепта е ревниво пазена тайна и до днес.

Годишно в света се консумират повече от 450 милиона чаши Aperol Spritz. Ако те бъдат наредени една до друга, ще покрият обиколката на земята по Екватора.

Думата "шприц" води началото си някъде през 19-ти век от Австро-Унгария. Легендата разказва, че италианските вина идвали твърде тежки за изтънчените Хабсбурги и те ги разреждали с малко вода, което се наричало "шприц" - идва от немски и означава "пръскане, инжектиране".

През 20-ти век думата добива съвременното си значение: коктейл на основата на вино с горчив ликьор и "пръски" сода. Различните марки ликьори дават наситения цвят, леко горчивия вкус и богатството на аромати и нюанси.

Дори и в страна като Италия, където различните региони имат толкова културни, езикови и кулинарни различия, оранжевите коктейли са новия хит на лятото, а доброто старо мохито ще трябва да ги гони.

И за да ви покажа колко лесно може да си нaправите този коктейл вкъщи, да изненадате гостите си, да си направите градинско, или пък защо не моминско парти, днес на гости в моята кухня съм поканила Петър Петров – посланик на марките Aperol и Campari за България,  който ще приготви този страхотен коктейл и ще ни даде неговата рецепта за направата му.

Необходими продукти:

- 40 мл Аperol
- 60 мл Cinzano Gran Sec 
- 20 мл сода
- 1 резен портокал
- лед

Начин на приготвяне:

  • Винена чаша се пълни с лед, като ледът се разбърква за да се охлади чашата.

*Ледът, освен че охлажда питието, спомага и за постепенното разтваряне на съставките в коктейла. Какво се има предвид - когато температурата на съставките достигне до тази на леда, спира тяхното разреждане. По този начин се гарантира, че първата и последната глътка ще са еднакви. Ето защо е толкова важно да има достатъчно лед в този коктейл, иначе вкусовете биха се размили.


  • Добавя се 60 мл Cinzano Gran Sec (или друго сухо пенливо вино).

  • След това се добавя 40 мл Аperol.

  • Завършва се с 20 мл сода.

  • Гарнира се с резен портокал.

Наздраве! 

Консумирай отговорно!


*Ако искате да направите вкъщи представените от нас коктейли в оригиналните красиви чаши, които сме използвали, можете да ги намерите в магазинната мрежа в подаръчни комплекти.

Автор и снимки: Нина Тодорова, Kulinaria.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност