Close search

Есенни салати за енергия и тонус

Есенни салати за енергия и тонус Есенни салати за енергия и тонус photo-credit

Прясно настъргана червена или зелена ябълка придава свежест на салатите. Ако искате да се радвате на добро здраве и силна памет, добавяйте и по 2-3 натрошени орехови ядки. 

Добавете също и кълнове към салата от есенните зеленчуци за балансиране на нервната система и засилване на паметта. 

Ето рецептата на една богата салата, която е мощен енергиен тоник - от моркови, червена ябълка и джоджен.

- 4 чаши настъргани моркови
- 1-2 настъргани червени ябълки
- сок от половин лимон
- ½ чаена лъжичка мед
- ½ супена лъжица накълцан пресен джоджен
- 6 зрели маслини
- 9 смлени орехи
- 3 супени лъжици кокосови стърготини

Рецептата е достатъчна за 3 порции 

За един човек са достатъчни 300-400 г, за да може целулозата да изчисти и храносмилателния тракт.

Здравословна салата от пащърнак и зелена ябълка с магданоз и орехи

За ябълката е известна поговорката: "Ябълка на ден - да бяга докторът от мен”. В комбинация с пащърнак, магданоз и орехи салатата е подходяща за хора със стенокардия и високо кръвно налягане. Активното вещество пастинацин в пащърнака има съдоразширяващ и спазмолитичен ефект. Освен това е естествен афродизиак, подобно на целината и джинджифила и стимулира храносмилането. Ползотворно действа също върху бъбреците, като усилва диурезата.

Салата от зеле и моркови с покълнала люцерна за балансирана нервна система

Широко консумираната салата от зеле и моркови е несъмнено витаминозно богатство. В комбинация с кълнове е прелест за изтощения организъм. 

Есенните салати подправяйте със зехтин или олио от гроздови семки. За устойчив и здрав организъм използвайте прясно изцеден лимонов сок. С него ще си осигурите по-голямо количество от витамин С. Бъдете внимателни със солта. По-добре се научете да консумирате свежите салати без осоляване или използвайте калиева сол.

Изтоник: ladyzone.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Kulinaria.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK