Close search

Грейпфрутът - властелинът на цитрусите

Грейпфрутът - властелинът на цитрусите Хранителната стойност на грейпфрута и ниското му калорично съдържание го правят идеална ежедневна храна Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Хранителната стойност на грейпфрута и ниското му калорично съдържание го правят идеална ежедневна храна, с множество здравословни ползи, като контрол над теглото и антиоксидантна защита. Уникалният му вкус позволява всеки ден от седмицата да бъде сервиран по различен начин, пишат от puls.bg.

Един среден грейпфрут съдържа 52 калории, никакви мазнини, 1 г белтъчини, 13 г въглехидрати, 2 грама фибри и 8,5 г захари. Всеки плод съдържа и над 165 мг калий, 40 мг витамин С и над 15 милиграма фолиева киселина. 

Като цяло, в грейпфрута има повече витамин С от всеки друг цитрусов плод и над 2 пъти повече калий от сходните по размери цитруси. 

Според Европейската здравна агенция всички цитрусови плодове съдържат съставки, които са полезни за контрол и превенция на редица заболявания: сърдечносъдови и ракови, затлъстяване, диабет, остеопороза, бъбречни камъни и др. 

Специално витамин С, на който плодът е свръхбогат, участва в синтезирането на колаген, действа като антиоксидант за всички органи и системи и спомага абсорбцията на желязо. Калият действа като електролит, който спомага мускулната функция.

Ежедневния прием на грейпфрута или прясно изцедения му сок са силно благоприятстващи за отслабването и контрола над теглото, като зад тези твърдения стоят множество научни изследвания и публикации. 

В изследване, публикувано в Journal of Medicinal Food, учени от калифорния демонстрират нагледно ефекта. 410 души, страдащи от затлъстяване 2-ра степен, са разделени на две равни групи – приемащи чист сок от грейпфрут и приемащи плацебо – сок без захар или подсладители, но не приготвен от грейпфрут. След 12 седмици на умерени упражнения всички участващи губят телесна маса, но пиещите сок от грейпфрут се лишили средно 64% повече мазнини в сравнение с приемащите плацебо.

Научни доказателства сочат, че консумирането на цели плодове като грейпфрута е по-полезно от приема на мултивитаминови добавки. 

Европейската здравна агенция препоръчва ежедневния прием на цитрусови плодове като по-добра алтернатива от фармацевтичните добавки, понеже освен витаминитово си съдържание, те носят на организма още фитохимикали, антиоксиданти и защитни добавки, които мултивамините не осигуряват.

Трябва да се има предвид, че приемът на някои видове лекарства, предимно за хронични заболявания, може да създаде проблеми в комбинация с плода. 

Ефектът му варира по сила, но често понижава абсорбцията на лекарствени вещества от организма. Това налага консултация с лекаря, изписал лекарства за сърдечносъдови или автоимунни заболявания, преди да се пристъпи към редовна консумация на грейпфрут.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност