Close search

Храни против стрес

Храни против стрес Храни против стрес Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Когато са подложени на стрес, първата реакция на много хора е да посегнат към любимата си храна. За съжаление, тя не винаги е особено здравословна и понякога ни кара да се чувстваме още по-зле.

Нездравословното хранене може да доведе до високо кръвно налягане, наднормено тегло и сърдечни проблеми, които допълнително да увеличават стреса, на който е подложено тялото ни.

Този порочен кръг може да бъде спрян, ако се насочим към по-здравословни храни. Вместо вреден чипс или цяла кутия със сладки, изберете една от храните, които ви представяме тук.

Те не само са по-полезни за здравето ви, но и ще ви помогнат да се справите по-лесно със стреса и ще подобрят настроението ви.

Какао или черен шоколад

Обикновено си мислим, че десертите са нездравословни. Все пак шоколадът е твърде хубав на вкус, за да е полезен, нали? Но черният шоколад е един от най-здравословните десерти, които можете да намерите – той е пълен с антиоксиданти, които са незаменими в борбата срещу стреса!

Чай

В края на тежък ден, едно от най-приятните неща, които можеш да направиш, е да се мушнеш в леглото под одеялото с чаша горещ чай в едната ръка и хубава книга в другата. Чаят съдържа теанин, аминокиселина, която намалява стреса и помага да заспите по-лесно.

За да постигнете най-добри резултати, се спрете на чай, който не съдържа кофеин. Чаят от лайка, например, е перфектен избор за края на един изтощителен ден.

Портокали

Сигурно ви е познато онова прекрасно чувство, което изпитвате след изпиването на чаша прясно изцеден сок от портокали, когато сте настинали? Витамин С може да направи истински чудеса с тялото ви.

Той укрепва имунната система и ви кара да се чувствате по-здрави. Витамин С помага и за намаляването на кръвното налягане и нивото на стреса, което превръща портокаловия сок в чудесна добавка към една здравословна закуска.

Сьомга
Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, които според проучване на университета в Охайо помагат за снижаване на нивото на стреса с до 20%.

Овесена каша

Овесената каша е една от онези богати на фибри храни, които помагат за производството на серотонин, който влияе върху настроението ви. Овесената каша също така осигурява енергия, за да се справите с тежкия ден и намалява риска от сърдечни болести.

Спанак

Зеленолистните зеленчуци като спанака съдържат магнезий, който е особено полезен за организма. Той успокоява нервите, помага за отпускането на мускулите и се бори успешно с умората. Винаги включвайте спанак в салатите и сандвичите си вместо обикновена маруля.

Когато почувствате, че стресът отново надделява над вас и посегнете към чипса, спомнете си за тези по-здравословни начини да се преборите с него.

По материали на wakeup-world.com
Преводач: Рослава Стоянова/ Органично

Обикновено си мислим, че десертите са нездравословни. Все пак шоколадът е твърде хубав на вкус, за да е полезен, нали? Но черният шоколад е един от най-здравословните десерти, които можете да намерите – той е пълен с антиоксиданти, които са незаменими в борбата срещу стреса!

Снимка: onegreenplanet.org

1 Коментар

  1. Small
    Harsha Sharma

    Hi! I love how informative and great your articles are. Can you recommend any other blogs that share blogs that share information on Vegan Salmon or vegan recipes in general? Thanks a lot!

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност