Как да си приготвим Киноа
Все по-често хората започват да се гиржат за здравословния си начин на живот.
Това е много хубаво, но често срещано явление е да не използват правилно продуктите.
Ето някои въпроси и отговори за приготвянето на киноата, на които отговор ни дават колегите от krasivitela.com:
1. На колко се равнява 1 чаша сурова киноа?
1 ч.ч. сурова киноа се равнява на около 3 ч.ч. сготвена.
2. Колко вода ми е неободима, за да сготвя киноата?
За да сварите 1 ч.ч. киноа, ви са необходими 2 ч.ч. вода.
3. Колко време отнема сваряването на киноа?
Една чаша сурова киноа се приготвя за около 15-20 минути.
4. Кое прави киноата по-малко горчива?
За да направите така, че киноата ви да не горчи, трябва хубаво и продължително време да я измивате в гевгир.
5. Как да направим киноата по-вкусна?
Можете да овкусите киноата по ваш вкус с различни подправки - сол, пипер, розмарин, чесън и т.н. Полейте я със студено пресован зехтин - това ще придаде уникален аромат и вкус. Можете да прибавете при варенето бульон, както и да подправите накрая със соев сос. Експериментирайте по ваш вкус!
Необходими продукти:
1 чаена чаша киноа
2 чаши вода
1/2 чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
Поставете киноата в голяма цедка, гевгир или друг решетъчен съд и обилно полейте с течащя студена вода под мивката. Докато измивате киноата търкайте зърната с ръка, за да можете добре да я измиете. Обливайте така за поне 2 минути, докато хубаво се измие, след което оставете киноата да се изцеди от водата.
**Защо Киноата трябва да се мие толкова добре?
Измиването премахва естественото покритие на киноата, наречено сапонин, което придава горчив, "сапунен" вкус на киноата и прави неизмитата добре киноа горчива и с неприятен вкус.
Така или иначе обикновено пакетираната киноа е добре измита, така че не се налага дълго време да се плакне в къщи, но все пак това е необходимо за по-добър вкус.
Прибавете към киноата водата и солта като оставите да заври. След това намалете котлона на средна температура и покрийте съда да си къкри около 15-20 минути или докато водата се абсорбира.
Отместете от котлона и оставете настрана за около 5 минути, след което открийте капака и разбъркайте с вилица.
Любопитна информация:
• Една чаша сурова киноа се равнява на около 3 чаши сготвена.
• Някои хора обичат да прибавят зехтин, друга растителна мазнина, масло, сол или черен пипер. Всичко е въпрос на предпочитание и вкус.
Снимки: flickr.com
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook